Digicel werkt niet met Huawei

6 (08.00 uur) Digicel werkt

PARAMARIBO – Telecommunicatieprovider Digicel heeft er bewust voor gekozen geen Chinese apparatuur te gebruiken voor de onderzeese internetglasvezelkabel Deep Blue One. Hoewel er met enkele Chinese contractors is samengewerkt, is er geen gebruik gemaakt van Huawei-apparatuur.
Digicel heeft namelijk flink geïnvesteerd in de aanleg van de onderzeese internetglasvezelkabel, met een investering van ruim USD 80 miljoen. Vorige week vrijdag heeft Digicel zijn ‘Cable landingstation Deep Blue One’ te Weg naar Zee in gebruik genomen. Daarvoor heeft Digicel de ‘Deep Blue One’ onderzeese internetglasvezelkabel operationeel gemaakt en is begonnen met het voorzien van internetcapaciteit aan olieboorplatforms die voor de kust van Suriname liggen.
Volgens Digicel heeft de onderzeese glasvezelkabel een capaciteit om 25 terabyte aan data te transporteren. Dit is 200 keer meer datacapaciteit dan momenteel wordt gebruikt in Suriname. In tegenstelling tot Digicel heeft Telesur wel gewerkt met apparatuur van Huawei. Het niet willen gebruiken van Huawei-apparatuur door Digicel is te begrijpen, zeker omdat dit telecommunicatiebedrijf internetdiensten aanbiedt aan Amerikaanse olieboorplatforms.
Er moet niet worden vergeten dat de Verenigde Staten een paar jaar geleden Amerikaanse bedrijven heeft geadviseerd geen gebruik te maken van diensten van een aantal Chinese bedrijven die onder de vlag van Huawei opereren. De Amerikaanse regering beschuldigt de Chinese techbedrijven ervan spionage mogelijk te maken via achterdeurtjes in hun technologie. Huawei heeft die beschuldigingen altijd tegengesproken.
De Deep Blue One is 2000 kilometer lang en verbindt Frans-Guyana, Suriname en Trinidad en Tobago en Guyana. Vanuit Trinidad is deze internationale kabel verder gekoppeld aan de Verenigde Staten van Amerika. De aanleg van de kabel heeft enkele miljoenen Amerikaanse dollars gekost. De nieuwe kabel is een aanvulling op het bestaande Southern Caribbean Fiber netwerk van Digicel dat ongeveer 3000 kilometer onderzeese kabel heeft en twintig eilanden in het oostelijk Caribisch gebied met elkaar verbindt, van Trinidad en Tobago tot Puerto Rico, met aansluitingen naar Miami en New York.…[+]