Pomphouders bedreigd door oliemaatschappijen

7 (09.00 uur) Pomphouders

PARAMARIBO – Pomphouders zijn gisteren bedreigd geworden door de oliemaatschappijen. Sirodjenie Jankie, de ondervoorzitter van de Surinaamse Servicestation Exploitanten Bond (SSEB), zegt tegen de krant dat sommige pomphouders vroeg in de ochtend een telefoontje hebben ontvangen en bedreigd zijn. “Aan de pomphouders is gezegd dat ze hun deuren niet kunnen sluiten en als ze dat wel doen, worden hun contracten onmiddellijk stopgezet. De mensen waren hierdoor genoodzaakt om dan alsnog normaal open te zijn. Uiteindelijk hebben wij besloten om voor vandaag en morgen, omdat het ook een nationale vrije dag is, normaal open te zijn. Er komt een spoed algemene ledenvergadering (alv) en van daaruit zullen wij bepalen wat onze volgende stap is. De kans bestaat nog steeds dat wij dus de deuren sluiten”, zegt jankie.
Jankie vertelt dat de pomphouders zich in een hoekje gedrukt voelen door de oliemaatschappijen omdat gisteren is gebleken dat de Minister van Financiën een brief heeft gestuurd naar de oliemaatschappijen waarin zij hebben meegedeeld dat de winstmarge per liter met 0,2 dollarcent is verhoogd. “Maar dit geld gaat allemaal rechtstreeks naar de oliemaatschappijen en nu krijgen zij dus 0,18 dollarcent per liter. Het is niet duidelijk welk deel daarvan aan de pomphouders toekomt en dat is waarvoor wij nu vechten. Al jaren is het zo dat wij afhankelijk zijn van de goede wil van de oliemaatschappijen en dat zij volgens willekeur kunnen bepalen welk deel uit de winstmarge naar de pomphouders gaat. Dit is niet eerlijk want wij nemen alle risico’s, wij verkopen benzine aan de pomp en moeten alles voorschieten. Het kan dus niet dat de oliemaatschappijen steeds meer krijgen en de pomphouders zich maar moeten blijven uitsloven en niets daarvoor ontvangen. Wij willen dat de regering in een staatsbesluit duidelijk vaststelt welk deel van de winst naar de overheid gaat, welk deel van de oliemaatschappij is en welk deel van de pomphouders is. Het kan dus niet meer zo zijn dat dit aan willekeur wordt overgelaten”, zegt Jankie.
De SSEB zal een spoed alv beleggen om vast te stellen hoe zij omgaat met de bedreigingen van de oliemaatschappijen en op welke wijze zij haar actie zal voortzetten.…[+]