Gezochte Catalaanse oud-president Puigdemont op de vlucht in Barcelona

Gezochte Catalaanse oud-president Puigdemont op de vlucht in Barcelona

SPANJE – De gezochte Catalaanse oud-president Carles Puigdemont is op de vlucht voor de Catalaanse politie in Barcelona. Ondanks een arrestatiebevel verscheen hij donderdagochtend kort voor een speech voor zijn aanhangers, waarna hij verdween.

Spaanse media melden dat de Catalaanse politie een operatie is gestart om Puigdemont te vinden en te arresteren. Volgens de Spaanse krant El País heeft de politie wegen afgezet rond Barcelona. Diezelfde krant meldt dat de oud-president mogelijk hulp heeft gehad van een politiemedewerker. De Catalaanse politie heeft de eigen agent aangehouden. Puigdemont verdween in een witte Honda die eigendom zou zijn van de verdachte politieman.

Puigdemont hield een korte speech voor honderden juichende supporters buiten het Catalaanse parlement. Hij beloofde mee te marcheren naar het Spaanse parlement, dat wordt beveiligd door de politie. Na zijn speech verdween Puigdemont. Waar hij zich nu bevindt, is onbekend. De politie is ondertussen met man en macht naar hem op zoek.

De voormalige president van Catalonië hangt een arrestatiebevel boven het hoofd. Hij was betrokken bij een verboden referendum over de onafhankelijkheid van de Spaanse regio. De politicus verbleef de afgelopen jaren in België en zou sinds 2017 niet meer in Spanje zijn geweest. (NU.nl)…[+]