Britse politie blij met dag van vreedzame betogingen tegen racisme en geweld

Britse politie blij met dag van vreedzame betogingen tegen racisme en geweld

LONDON – In het Verenigd Koninkrijk zijn woensdagavond duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen racisme. In onder meer Londen, Liverpool en Bristol waren mensen op de been uit onvrede met de rellen van de afgelopen dagen. De afgelopen dagen is het VK geplaagd door onrust na aanleiding van het steekincident in de Engelse stad Southport. Daarbij kwamen drie kinderen om het leven.

 

Veel protesten in de dagen erna werden gekaapt door extreemrechtse groeperingen. Woensdag werd gevreesd voor een nieuwe dag van geweld. Die onrust bleef gelukkig uit. In Londen waren volgens de BBC juist duizenden mensen op de been om het geweld en het racisme van de rellen van de afgelopen tijd af te keuren. De Londense politiechef Mark Rowley is “zeer tevreden” over het verloop van de betogingen. Hij zegt donderdag tegen de BBC dat de bevolking “eenheid” heeft getoond en dat de zorgen om extreemrechtse onrusten afgenomen zijn.

 

In de zuidelijke stad Brighton waren zo een tweeduizend mensen samengekomen voor een betoging. Volgens de politiechef daar heeft de bevolking “een bemoedigend signaal” afgegeven met de tegendemonstratie. Ook in Liverpool, Newcastle en Bristol waren woensdag grote groepen tegendemonstranten op de been. De politie heeft de afgelopen dagen verspreid over het land meer dan vierhonderd mensen aangehouden vanwege de onrusten. Uit vrees voor nieuw geweld had de politie woensdag ongeveer zesduizend agenten op de been gebracht om onrust in de kiem te smoren, meldt The Guardian. (NU.nl)…[+]