HEMA-rookworst verdwijnt na ruim tachtig jaar uit Unox-fabriek in Oss

HEMA-rookworst verdwijnt na ruim tachtig jaar uit Unox-fabriek in Oss

AMSTERDAM – HEMA-rookworsten worden binnenkort na meer dan tachtig jaar niet meer in de iconische rookworstenfabriek in Oss gemaakt. Vanaf komend najaar worden de worsten elders gemaakt. De winkelketen kwam er zakelijk niet uit met de eigenaar van de fabriek. HEMA’s rookworsten worden straks gemaakt door een andere leverancier, bevestigt een woordvoerder van de winkelketen na berichtgeving van het Brabants Dagblad. Bij wie en waar de worsten straks vandaan komen, maakt het bedrijf niet bekend.

 

HEMA zegt ook niets over de reden voor de breuk. “Dit betreft een zakelijke aangelegenheid tussen twee partijen, waar we verder niet inhoudelijk op ingaan.” Oss is de Nederlandse rookworsthoofdstad, want uit de fabriek van Zwanenberg Food Group komen ook bijvoorbeeld de worsten van Unox. Ongeveer driehonderd werknemers maken daar erg veel rookworsten, waaronder tien miljoen worsten per jaar voor HEMA. Ook de soepballetjes van Bertolli en Unilever-merken Unox en Knorr komen uit die fabriek.

 

De HEMA-worsten zullen dus verdwijnen uit Oss. Volgens de winkelketen behoudt de rookworst desondanks dezelfde smaak en kwaliteit en heeft de verhuizing geen invloed op de prijs. In april van dit jaar kwam de productie van rookworsten onder druk te staan. Sommige rookworstenfabrikanten koken de worst in plaats van dat ze die roken. Maar dan voegen ze er wel rookaroma’s aan toe voor de kenmerkende geur en smaak. Maar de Europese Unie gaat het gebruik van een aantal onderzochte aroma’s verbieden, omdat die schadelijk kunnen zijn.

 

Unox en Zwanenberg Food Group lieten voorafgaand aan dat besluit al weten dat ze bij een verbod alternatieven voor die aroma’s zouden zoeken. HEMA’s rookworsten werden in Oss wel op de traditionele manier gerookt en bevatten die schadelijke aroma’s dus niet. (NU.nl)…[+]