Vrijgelaten Russische spion werkte voor Nederlandse kunstenaar

Vrijgelaten Russische spion werkte voor Nederlandse kunstenaar

RUSLAND – Een Russische spion die afgelopen week is vrijgelaten bij de internationale gevangenenruil werkte voor een Nederlandse kunstenaar, vertelt de Nederlandse woensdag in Nieuwsuur. “Ik wist niet beter dan dat ze een Zuid-Amerikaanse was.” Zeven landen, waaronder Rusland en de Verenigde Staten, wisselden vorige week 26 gevangenen uit. Onder die gevangenen was het Russische echtpaar Artem Dultsev en Anna Dultseva. Rusland had het stel jaren geleden naar Slovenië gestuurd om informatie te verzamelen.

 

Het duo deed zich voor als een Argentijns stel met twee kinderen. Ze runden in Slovenië een IT-bedrijf en een kunstgalerie. Hun kinderen wisten niets van het dubbelleven en spraken geen woord Russisch. Dultseva deed zaken met verschillende kunstenaars, onder wie de Nederlandse Mariken Heijwegen. De kunstenaar kwam via Instagram met Dultseva in contact. “Ik had haar een berichtje gestuurd met: ‘Ik zie jouw galerie op Instagram, misschien kunnen we samen iets doen'”, vertelt Heijwegen in Nieuwsuur.

 

Het klikte tussen de twee. Dultseva vroeg Heijwegen daarom een aantal schilderijen op te sturen voor een kunstbeurs in Zagreb. Dan kon ze kijken of ze Heijwegen kon vertegenwoordigen als kunstagent. Na die beurs ontmoetten de twee elkaar. “Ze kwam over als een lieve, integere, kleine Latina die rap Spaans en Engels kon”, zegt de kunstenaar. “Ik wist niet beter dan dat ze een Zuid-Amerikaanse was.”

 

Heijwegen vroeg Dultseva uiteindelijk of ze haar kunstagent wilde zijn, schrijft Nieuwsuur. De kunstenaar kende Dultseva alleen onder de naam ‘Maria’. “Daar zou ze op terugkomen, maar achteraf denk ik dat ze mij niet in haar lugubere zaakjes wilde betrekken.” Eind 2022 liepen de Russische spionnen tegen de lamp. Ze werden gearresteerd in Slovenië, de kinderen belandden in een pleeggezin. Een advocaat nam contact op met Heijwegen om haar schilderijen terug te sturen.

 

“Daar schrok ik van”, vertelt ze. “Hij vertelde dat het goed met haar ging, maar dat ze niet meer voor mij kon werken.” Slovenië heeft Dultsev en Dultseva vorige week samen met hun kinderen teruggestuurd naar Rusland. (NU.nl)…[+]