Petronas, Exxon Mobil bestudeert drijvend LNG-project

4-petronas

Geïntegreerde ontwikkeling Block 52

 

PARAMARIBO – De Maleisische energiegigant Petronas overweegt een nieuw opzichzelfstaand drijvend vloeibaar aardgas (FLNG)-project voor de kust van Suriname op te zetten  na het laatste boorsucces in Block 52. Volgens Upstream nieuws deed de compagnie dit, nadat donderdag duidelijk werd, dat zij successen had geboekt met de Sloanea-2 taxatieput op Block 52, waar ook de Fusaea-ontdekking van 2024 en de Roystonea-vondst van 2023 in een waterdiepte van 800 meter te vinden zijn.

De exploitant zegt dat de succesvolle beoordeling van deze ontdekking zijn vooruitzichten in het toekomstige Suriname-Guyana-bekken versterkt “en de mogelijkheid opent om in de toekomst een op zichzelf staand FLNG-project op het veld te ontwikkelen”.

In december waren bij de exploratieput Sloanea-1 verschillende koolwaterstof houdende zandsteenpakketten met goede reservoireigenschappen aangetroffen. Petronas kwam hierop tot de conclusie om een geïntegreerde ontwikkelingsstrategie voor gas- en oliewinning binnen Block 52 te bestuderen. Terwijl Sloanea voornamelijk gas bezit, bevatten Roystonea en Fusaea, die ongeveer negen kilometer van elkaar verwijderd zijn, olie.

Consultant Wood Mackenzie schatte eerder de winbare bronnen van de laatste twee velden op bijna 400 miljoen vaten olie, wat volgens hem voldoende zou kunnen zijn om een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) te ondersteunen met een verwerkingscapaciteit tot 100.000 vaten per dag…[+]