Israël geeft Khan Younis evacuatiebevel

israel

Gaza –  Israël heeft Palestijnen in een deel van Khan Younis opgedragen de stad te verlaten. Tienduizenden mensen moesten hun huis uit. Het evacuatiebevel kwam een dag na de Israëlische aanval op een opvangcentrum in Gaza waarbij tientallen doden waren gevallen.

Volgens het Israëlische leger (IDF) was de aanval van zaterdag gericht op een commandocentrum van Hamas-leden die zich in het opvangcentrum (een voormalig schoolgebouw) hadden gevestigd. De civiele bescherming in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook meldde zaterdag tientallen doden en gewonden. Hoeveel mensen er exact om het leven zijn gekomen, is niet duidelijk.

In de nacht na de aanval riep de IDF Palestijnen in Khan Younis via X op hun woongebied te verlaten. De inwoners van de stad kregen volgens het Israëlische leger ook tekst- en audioberichten op hun telefoons en flyers, meldt onder meer persbureau Reuters. “Voor uw eigen veiligheid moet u onmiddellijk evacueren naar de nieuw gecreëerde humanitaire zone. Het gebied waarin u zich bevindt, wordt beschouwd als een gevaarlijke gevechtszone”, luidde de tekst.

Een woordvoerder van het Rode Kruis bevestigt tegenover NU.nl dat het evacuatiebevel is gegeven. “We hebben grote zorgen over het verplaatsen van grote groepen mensen, zowel bij Rafah als nu uit Khan Younis.” De buurt Al Jalaa behoort volgens de IDF niet langer tot een zogeheten humanitaire zone, omdat daar “aanzienlijke terroristische activiteit” is waargenomen. De buurtbewoners moeten naar gebieden die nu als humanitaire zone zijn aangemerkt. De grenzen van deze zone zijn gewijzigd.

Volgens onder meer de Verenigde Naties zijn er in de Gazastrook al maanden geen veilige plekken meer waar burgers naartoe kunnen. Philippe Lazzarini, het hoofd van VN-hulporganisatie UNRWA, spreekt op X van “de voortdurende en eindeloze uittocht van het Palestijnse volk”. Hij meldt dat in de afgelopen dagen meer dan 75.000 mensen in het zuidwesten van Gaza ontheemd zijn geraakt. Sommige Palestijnen zijn al meermaals op de vlucht geslagen. Dat beaamt de woordvoerder van het Rode Kruis: “Ze kunnen nergens anders terecht, want het is niet veilig en de omstandigheden zijn al erbarmelijk.” (NU)…[+]