Olympische gouden medailles waardevoller dan ooit door hoge goudprijs

Olympische gouden medailles waardevoller dan ooit door hoge goudprijs

PARIJS – Door de gestegen goudprijs zijn Olympische gouden medailles waardevoller dan ooit. De plakken die olympisch kampioenen meenemen uit Parijs bevatten 6 gram goud. Omgerekend zijn ze ongeveer 825 euro per stuk waard.

De goudprijs bereikte in juli een nieuw record, onder meer door de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar gaat verlagen. Ook goudaankopen van centrale banken en een groeiende interesse van Chinese detailhandelaren drijven de prijs op.

Olympiërs smelten of verkopen hun medailles meestal niet. De geschenken die winnende atleten krijgen zijn meestal waardevoller. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld geldbedragen, vrijstelling van militaire dienst of koeien. Carlos Yulo, die vorige week de eerste mannelijke goudenmedaillewinnaar van de Filipijnen werd, krijgt onder meer een volledig gemeubileerd appartement.

Medailles die wel verkocht worden, kunnen veel meer waard zijn dan hun metaalwaarde. Zo bracht een medaille van de Amerikaanse atleet Jesse Owens in 2013 1,5 miljoen dollar (zo’n 1,3 miljoen euro) op bij een veiling in 2013. Owens won op de omstreden ‘Hitler-Spelen’ van 1936 in Berlijn vier gouden medailles. (NU.nl)…[+]