Bewering inzaaiquotum padieboeren blijkt juist te zijn

lvv

Informatie wijst uit dat er is gefraudeerd bij LVV

NICKERIE – Er schijnt behoorlijk te zijn gefrommeld met de registratie van padieboeren in Nickerie, die in aanmerking moeten komen voor de compensatie van geleden schade het afgelopen seizoen, vanwege een tekort aan irrigatiewater. Een tien man tellende afvaardiging van de ontevreden  padieboeren, heeft na  een gezamenlijke screening met medewerkers van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) regio West, het door LVV geregistreerde aantal hectares van 30.000 teruggebracht naar ongeveer 20.000 ha. Dit betekent dat de bewering van de boeren dat er het afgelopen seizoen 17.700 ha was ingezaaid, tegenover die van LVV, die meent dat er 30.000 ha was ingezaaid, juist is.

Volgens informatie van de krant komen er namen van personen voor, die niet hebben ingezaaid. “Heel wat  namen die niet op de lijst horen, komen voor”, vertelt een bron. De boeren vermoeden dat er gefraudeerd is bij de registratie om mensen te bevoordelen.  Zij vermoeden dat bewust  is volgehouden door LVV dat zij over cijfers beschikt dat er 30.000 ha is ingezaaid, terwijl de inzaai tussen de 17.000 en 18.000 ha ligt. De boeren hebben zich altijd afgevraagd vanwaar LVV met die cijfers kwam.

Het vermoeden bestaat dat er gefraudeerd zou worden met de resterende middelen, na voor 18.000 ha te hebben uitgekeerd. Het verschil zou dan 12.000 ha zijn. “Waar gaat dat geld naar toe”, wordt op bedenkelijke toon gevraagd. De protesterende boeren hebben donderdag hun protestactie opgeschort, nadat er door president Chandrikapersad Santokhi, een beroep op hen was gedaan. Santokhi heeft nog een aanvullend bedrag van SRD 10 miljoen toegezegd. Dit brengt het totale bedrag dat de padieboeren wordt aangeboden voor compensatie op SRD 70 miljoen. SRD 60 miljoen, die de regering in eerste instantie had vrijgemaakt, hebben de boeren  geweigerd. De boeren waren sinds dinsdag 29 juli in protest en bivakkeerden op het Brasaplein…[+]