Koffiebaas Luc Vandevelde (73) stopt onverwacht

Koffiebaas Luc Vandevelde (73) stopt onverwacht bij Douwe Egberts-maker JDE Peet’s

Amsterdam – Luc Vandevelde, interim-ceo en voorzitter van de Nederlandse koffie- en theegroep JDE Peet’s, is onverwacht per direct teruggetreden. Hij noemt “onvoorziene zaken”, die zijn onmiddellijke aandacht vereisen, als reden. De markt reageert negatief. In korte tijd vertrekt de tweede topman bij het concern dat ook Douwe Egberts-koffie verkoopt.

Vandevelde (73), eerder ceo van Marks en Spencer, werd in maart van dit jaar interim-topman en voorzitter van JDE Peet’s, nadat de grootaandeelhouder JAB eigenaar ook L’Or en Kenco, ingreep bij het onderdeel dat in prestaties consequent achterbleef.

Twee weken geleden kwam de Belgische ceo als eerste wapenfeit met de sterk ontvangen halfjaarcijfers. Daarin stond ook een verwachte jaarwinst van 10%, bij een 3 tot 5% hogere omzetprognose voor 2024, na de serie tegenvallers van afgelopen kwartalen. De koers van het sinds mei genoteerde aandeel JDE Peet’s, daalde maandag in de Midkap 2% op een lichtgroen Damrak. Het noteert gisteren bijna 30% onder het niveau van de beursintroductie in Amsterdam.

Volgens ING-analist, Regi Watson, gaat het bedrijf ’slordig’ met zijn ceo’s om. Bij JDE Peet’s kwam Vandevelde, als opvolger van Fabien Simon, als senior adviseur binnen. Een definitieve nieuwe topman zou onderweg zijn. Als dat klopt, is de koffiebrander binnen een jaar aan zijn vierde ceo toe, aldus Watson.

Vandevelde werkte hiervoor bij Kraft Foods en Kraft Jacobs Suchard, als chairman van supermarktketen Carrefour en als bestuurder bij zakenbank Société Générale en de telecomgroep Vodafone. De winstdaling van JDE Peet’s begin dit jaar kwam vooral tot stand door ongunstige wisselkoersen, het bedrijf moest ook €185 miljoen afboeken op de Russische activiteiten na de inval in Oekraïne. JDE Peet’s stopte met de verkoop van koffie in Rusland. Wel is het nog actief in lokale koffie- en theemerken.   (De Telegraaf) …[+]