Wetenschappers ontdekken voor het eerst aanwezigheid vloeibaar water op Mars

4 (04.00 uur) Wetenschappers ontdekken voor het eerst aanwezigheid vloeibaar water op Mars

VS – Wetenschappers hebben een vloeibaar waterreservoir ontdekt diep onder de oppervlakte van Mars. Het is voor het eerst dat er vloeibaar water op de planeet is aangetroffen, meldt BBC News.

De wetenschappers deden hun bevindingen op basis van gegevens van NASA’s Marslander InSight, die metingen deed op het grondoppervlak van Mars in 2018. De Marslander droeg een seismometer mee, waarmee bevingen in de planeet gemeten konden worden. Uit een analyse van de meer dan 1.300 gemeten bevingen kwamen de onderzoekers “seismische signalen” van vloeibaar water op het spoor. Door nauwkeurig te meten hoe snel seismische golven bewegen, konden ze zien welk materiaal de golven tegenkwamen. De wetenschappers publiceerden hun vondst in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het was al bekend dat zich op Mars een grote ijsvoorraad (op de polen en rond de evenaar) bevond en dat er vochtdamp in de atmosfeer hing, maar vloeibaar water werd nog niet eerder gevonden. Vroeger – meer dan 3 miljard jaar geleden – stroomde er mogelijk water over Mars, maar nu is planeet voor zover bekend dor en levenloos. Maar onder die dorre oppervlakte bevindt zich dus wel degelijk water.

Het water zou zich bevinden op dieptes van 10 tot 20 kilometer onder het oppervlak. De gegevens van de Marslander lieten alleen een reservoir zien op de plek waar het NASA-ruimtevaartuig zijn metingen deed, maar mogelijk zijn er over de hele planeet van dit soort waterreservoirs.  De ontdekking van vloeibaar water is bijzonder omdat het kan wijzen op de aanwezigheid van leven op Mars. “Zonder vloeibaar water is er geen leven”, zegt professor Manga, een van de onderzoekers, tegen BBC News. “Dus als er leefbare milieus op Mars zijn, dan zijn ze mogelijk diep ondergronds.”

Overigens is de vondst nog niet meteen goed nieuws voor miljardairs die willen investeren in plannen om de planeet te koloniseren, zegt Manga. Het water is namelijk niet zomaar te bemachtigen. “Een gat van minstens 10 kilometer boren op Mars, dat is zelfs voor (Elon, red.) Musk lastig.” (NU)…[+]