Oekraïne stelt bufferzone in bij grens met Russische regio Kursk wegens dreiging

3 (15.00 uur) Oekraïne stelt bufferzone in bij grens met Russische regio Kursk

KURSK – Oekraïne gaat de bewegingsvrijheid van burgers beperken in de regio Sumy, die grenst aan de Russische regio Kursk. Mensen mogen zich niet zomaar verplaatsen in een bufferzone van 20 kilometer vanaf de grens.

Dat zou nodig zijn omdat de gevechten in het grensgebied heviger worden. Volgens de autoriteiten gaat het om een tijdelijke maatregel.

Duizenden Oekraïense militairen vielen vorige week Kursk binnen en zijn tientallen kilometers opgerukt. Als reactie zouden Russische sabotagegroepen actief zijn in het grensgebied, meldt Reuters op basis van de Oekraïense legerleiding.

De Russische legerleiding rept volgens het persbureau van tegenaanvallen met drones, raketten en luchtbombardementen. Generaal-majoor Apti Alaudinov claimt dat de Oekraïense opmars in Kursk voorlopig is gestuit.

Daarnaast zegt Rusland in de nacht van maandag op dinsdag twaalf Oekraïense drones te hebben neergehaald boven Kursk en de buurregio’s Belgorod en Voronezh. Oekraïne meldt dat Rusland de regio Sumy heeft beschoten met raketten en drones. Een elektriciteitskabel en een gaspijpleiding zijn geraakt, waardoor sommige inwoners zonder stroom en gas zitten. Ook een ziekenhuisgebouw liep schade op, meldt The Guardian.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei maandagavond in een toespraak dat Rusland met de strijd in Kursk nu een koekje van eigen deeg krijgt. Mogelijk sorteert Oekraïne met de aanval op Russisch grondgebied voor op eventuele vredesonderhandelingen. “We zullen zien hoe ons dit van pas kan komen bij het bereiken van vrede”, zei Zelensky over de gevechten in de grensregio volgens de BBC.

De Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Syrskyi claimde maandag dat Oekraïne ongeveer 1.000 vierkante kilometer Russisch grondgebied onder controle heeft gebracht. Het Institute for the Study of War stelt dat Oekraïne opgerukt is binnen een gebied van zo’n 800 vierkante kilometer. De denktank kan niet bevestigen of het Oekraïense leger ook daadwerkelijk de controle heeft over het hele gebied. (NU)

Fototekst: President Zelensky met de Oekraïense legerleiding. (X-account Zelensky) …[+]