Onderwijsminister geen voorstander van inschrijving 3-jarigen op kleuterschool

7 Onderwijs minister geen voorstander om 3

PARAMARIBO – De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori, heeft gisteren tijdens een persconferentie duidelijk gemaakt dat hij er geen voorstander van is om driejarigen in te schrijven op een kleuterschool. Volgens de bewindsman is het best een gevoelig onderwerp. Hij vertelt dat in het verleden een commissie het werk heeft gedaan om driejarigen te screenen en na verloop van tijd heeft men de conclusie getrokken en heeft het toch afgeraden om 3-jarigen in te schrijven, omdat het experiment niet succesvol is, omdat men toch merkt dat de kinderen afhaken en grote problemen krijgen.

Naar zeggen van de minister blijven ouders in Suriname toch geloven dat hun driejarige een flinkerd is. “Vorig schooljaar hebben we het been stijf gehouden dat we geen kinderen van  drie jaar zullen inschrijven. Dit hebben we dit jaar wel gedaan, omdat de politiek zich ermee is gaan bemoeien. Ik ben een paar keer als minister aangesproken waarom ik zo koppig ben en niet wil meewerken, waardoor wij die mogelijkheid weer hebben geboden om te screenen en dan de leerlingen in te laten schrijven”, stelt de bewindsman. Hij benadrukt dat er deze keer geen centrale screeningcommissie is en het deze keer anders wordt gedaan, waarbij niet de overheid betaalt, maar de ouders zelf moeten betalen voor de psychologische test en aan de hand van het rapport de kinderen ingeschreven zullen worden.

Helima Poese, directeur Algemeen Vormend Onderwijs (AVO) vertelt dat het ministerie heel veel verzoeken heeft gehad van ouders om een flink kindje dat ze thuis hebben al in de schoolbanken te krijgen, omdat ze merken dat het kindje flink is en naar school kan gaan. Volgens de directeur zijn er twee registratieperioden geweest, waarbij ouders hun driejarige konden registeren. Bij de eerste registratieperiode waren er 724 aanmeldingen. Hiervan hadden 41 ouders een verkeerde geboortedatum ingevoerd, 36 kinderen vielen buiten de boot omdat zij na 31 maart vier jaar worden, 130 kunnen normaal ingeschreven worden, omdat zij reeds vier jaar zijn en 272 kinderen hebben  geen peuterschool bezocht en of zijn niet zindelijk genoeg om ingeschreven  te worden. Na de eerste registratieperiode is er ook een tweede geweest op verzoek van de ouders. Tijdens deze periode zijn er 873 aanmeldingen geweest. 653 hiervan waren dubbele registraties, 220 waren nieuwe aanmeldingen, 55 voldoen aan de selectieprocedure en 165 ouders hebben een verkeerde geboortedatum ingevuld of het kind is niet zindelijk of heeft geen peuterschool bezocht. De ouders wiens kind in aanmerking is gekomen om ingeschreven te worden hebben bericht ontvangen. Van deze groep zijn 84 al naar een psycholoog gegaan om een test af te nemen, waarna de rapporten al zijn ontvangen door het ministerie. Deze 84 leerlingen zijn dan ook al ingeschreven op een kleuterschool. Aldus de directeur. De directeur vertelt dat het ministerie tot en met 30 augustus doorgaat om de rapporten binnen te krijgen, zodat de leerlingen ingeschreven kunnen worden op een school naar wens van de ouders…[+]