Staatsolie mikt op USD 1,8 miljard investering voor eerste offshore olieproject

8 Staatsolie mikt op USD 1,8 miljard investering voor eerste offshore olieproject

PARAMARIBO – Staatsolie Maatschappij Suriname ruimt tot USD 1,8 miljard in als investering voor het eerste offshore olieproject voor de kust van het land. Het staatsoliebedrijf zal tot 20% van de participatie in de ontwikkeling van het Block 58-veld op zich nemen. Het bedrijf verwacht aanzienlijke overheidsinkomsten in de vorm van royalty’s, winstaandeel in olie en belastingen die geraamd zijn op minimaal USD 16 miljard tot wel USD 26 miljard over de verwachte levensduur van twee decennia.

 

Dit zal allemaal afhangen van het productieveld en de beweging van de internationale olieprijzen. Om de financiering van haar deelname te regelen, overweegt Staatsolie verschillende opties. Deze variëren van het gebruik van eigen kasreserves en obligaties tot het aangaan van leningen en partnerschappen met strategische en niet-strategische partners. “Wij zijn volledig van plan om onze optie voor een deelname van maximaal 20% in dit baanbrekende project uit te oefenen, wat met de huidige investering een bedrag van ongeveer USD 1,8 miljard met zich mee zal brengen”, aldus het jaarverslag.

 

De ontwikkeling van het Block 58-veld wordt geleid door TotalEnergies en APA Corporation, met een totale investering van USD 9 miljard. Dit project richt zich op twee uitgestrekte reservoirs, de Sapakara South en Krabdagu velden, die gezamenlijk naar schatting ongeveer 700 miljoen vaten olie bevatten. De reservoirs bevinden zich op waterdiepten variërend van 100 tot 1.000 meter.

 

Staatsolie meldt dat de ontwikkeling van het eerste offshore productieveld het boren van ongeveer 30 putten over een periode van 2,5 jaar zal omvatten. Het ontwikkelingsvoorstel wordt momenteel opgesteld, met een evaluatie die in 2024 wordt verwacht en de eerste olieproductie is gepland voor 2028…[+]