Ruim duizend arrestaties na rellen in Engeland

Ruim duizend arrestaties na rellen in Engeland

LONDON – De Britse autoriteiten hebben inmiddels 1.024 mensen gearresteerd na dagen van gewelddadige rellen in het land, meldt de Britse politie dinsdag op X. De rellen volgden op de dodelijke steekpartij in Southport, waarbij drie jonge kinderen om het leven kwamen. Daarnaast zijn al 575 personen aangeklaagd. “We werken hard om deze wanorde te beëindigen, maar de arrestaties zijn nog maar net begonnen – en we hebben er al honderden verricht”, schreef de politie, toen ruim zevenhonderd aanhoudingen al waren verricht. “We stoppen niet totdat mensen de gerechtigheid krijgen die ze verdienen, na dergelijk geweld en de verspreiding van online haat.”

De rellen volgden op de steekpartij die op maandag 29 juli plaatsvond in het Engelse Southport. Dat gebeurde bij een dansles voor kinderen in de leeftijd van zes tot en met tien jaar oud. Bij die steekpartij kwamen drie kinderen om het leven. Tien anderen raakten gewond. Die steekpartij leidde tot rellen, nadat op sociale media onjuiste informatie was verschenen over de identiteit van de zeventienjarige verdachte. Die werd ten onrechte omschreven als een radicale moslim die pas net in het land was. De autoriteiten benadrukken dat de tiener in Wales is geboren.

In de Engelse stad Rotherham belaagden honderden extreemrechtse betogers een hotel dat wordt gebruikt om asielzoekers op te vangen. Ook in het Engelse Tamworth stichtten demonstranten brand bij een hotel waar asielzoekers zitten. Maar dat waren niet de enige plekken waar rellen uitbraken. Ook in onder meer Liverpool, Bristol, Hull, Blackpool, Manchester en Weymouth was het raak. En ook in Noord-Ierland braken ongeregeldheden uit.

Inmiddels zijn de eerste personen veroordeeld. Zo kregen twee mannen van 43 en 69 jaar oud ruim 2,5 jaar celstraf voor hun betrokkenheid bij de rellen in Southport en Liverpool. Ook heeft een man twintig maanden cel gekregen voor online haat zaaien. Premier Keir Starmer liet eerder al weten hard te zullen optreden bij zowel het oppakken als vervolgen van de relschoppers. Hij benadrukte dat ook mensen die online aanzetten tot geweld vervolgd kúnnen en zúllen worden. (NU.nl)…[+]