Medewerkers PCS teleurgesteld in rechtssysteem

8 Medewerkers PCS teleurgesteld

PARAMARIBO – Medewerkers van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), zijn teleurgesteld in het rechtssysteem. Volgens de medewerkers heef de kortgedingrechter zonder naar de bond te luisteren een oordeel geveld in het voordeel van de directeur, zonder een akkoord te hebben bereikt. De leden aangesloten bij de Bond voor Personeel bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (BP-PCS) hebben op 9 augustus de werkzaamheden hervat, nadat de kortgedingrechter de medewerkers had gesommeerd het werk te hervatten.
Het kort geding was ingediend op 8 augustus, omdat het personeel aangesloten bij de BP-PCS vanaf 30 juli in beraad was vanwege het uitblijven van de totstandkoming van een schoolleningsovereenkomst. Volgens de algemeen directeur van het PCS, Jeetendrakoemar Jitan, was deze staking onnodig en onrechtmatig aangezien de kwestie via dialoog opgelost had kunnen worden.
Volgens de algemeen directeur was hij genoodzaakt het kort geding te initiëren, omdat de staking de continuïteit van zowel de klinische als poliklinische zorg, evenals andere essentiële diensten in gevaar bracht. Hierdoor zijn niet alleen de instelling, het personeel, de cliënten maar ook de samenleving als geheel blootgesteld aan risico’s. Voorts heeft de rechter bepaald dat partijen voor het overige verder met elkaar om de tafel gaan om te proberen tot wilsovereenstemming te geraken over met name de schoolleningsovereenkomst en hebben partijen aldus ten overstaan van de rechter, daartoe de afspraak gemaakt.
Echter, het personeel blijft erbij dat er geen overeenstemming is bereikt. Volgens enkele medewerkers wil de directeur alles naar zich toetrekken. Zo is er bijvoorbeeld niet gesproken over de verdere afhandeling van de cao-onderhandelingen. “Wij hebben jaren de schoollening via de bond gedaan en snappen niet wat het probleem is van de directeur, want uiteindelijk zijn zij het die de inhoudingen gaan doen en niet de bond”, stelt een medewerker. Hij vertelt dat het personeel was getogen naar het Kabinet van de Vicepresident. De vicepresident had beloofd dat er een oplossing zou komen. Echter, die is uitgebleven.