Suriname in top tien landen met meeste verkrachtingen

9 Suriname in top tien

PARAMARIBO – Volgens een rapport van ‘Beste Diplomats’ behoort Suriname tot een van de tien landen met de meeste verkrachtingen. Suriname is het zesde land met het hoogste aantal verkrachtingen wereldwijd. De drie landen met de meeste verkrachtingen zijn: Botswana, Lesotho en Zuid-Afrika. Ook Zweden blijkt een hoog aantal verkrachtingscijfers te hebben en staat op de vijfde plaats.
Volgens gegevens van ‘Beste Diplomats’ heeft Suriname dit jaar een verkrachtingscijfer van 45,21 incidenten per 100.000 mensen gerapporteerd. Dit aantal duidt op een aanzienlijk risico voor de gezondheid en veiligheid van het publiek, omdat het neerkomt op ongeveer 223 gedocumenteerde incidenten per jaar.
De toename van het aantal gerapporteerde verkrachtingsincidenten in Suriname wordt aan verschillende factoren toegeschreven. Ten eerste speelt de maatschappelijke houding ten opzichte van gender en seksueel geweld een cruciale rol. In veel gevallen kunnen culturele normen slachtoffers ervan weerhouden incidenten te melden, uit angst voor stigmatisering of ongeloof. Ten tweede kan het gebrek aan adequate wettelijke kaders en handhaving ervoor zorgen dat slachtoffers zich niet gesteund en kwetsbaar voelen. In Suriname, net als in veel andere landen met de hoogste verkrachtingsincidenten, biedt het rechtssysteem mogelijk niet voldoende bescherming of verhaal voor de slachtoffers.
Aan de andere kant kunnen economische instabiliteit en sociale onrust ook de criminaliteitscijfers, waaronder seksueel geweld, doen toenemen. De regering van Suriname bevordert gendergelijkheid, pakt de economische instabiliteit aan en geeft gemeenschappen voorlichting over instemming en gezonde relaties om het percentage van dergelijke incidenten terug te dringen.
Behalve eerdergenoemde landen hebben volgens ‘Best Diplomats’ Bermuda, Costa Rica, Nicaragua, Grenada en Saint Kitts & Nevis een hoog aantal verkrachtingen. “Het is van cruciaal belang om het bewustzijn te vergroten, overlevenden te steunen en strengere wetten te eisen om deze wereldwijde epidemie te bestrijden”, aldus de organisatie.
Best Diplomats is een in New York gevestigde internationale organisatie die zich richt op het trainen en ontwikkelen van toekomstige diplomaten door middel van diplomatieke simulaties. Zij dient als een platform voor jonge leiders en veranderingsmakers om ideeën uit te wisselen en de meest uitdagende mondiale problemen op te lossen. Deze diplomatieke simulaties zijn een ideale manier voor aspirant-toekomstige diplomaten om de vaardigheden op het gebied van lobbyen en kritisch denken te verwerven die hen in staat zullen stellen een betere diplomaat te worden.…[+]