Japan trekt waarschuwing voor ‘mega-aardbeving’ in, maar gevaar niet geweken

Japan trekt waarschuwing voor

NANKAITROG – Japan heeft de waarschuwing voor een “mega-aardbeving” donderdag ingetrokken. Het Japanse Ministerie van Rampenbestrijding vraagt daarom niet langer om extra waakzaamheid, maar benadrukt dat het gevaar niet volledig is geweken.
De Japanse meteorologische dienst waarschuwde een week geleden voor een megabeving in de Nankaitrog. Het risico op een extreme aardbeving aan de kust was volgens de dienst sterk verhoogd.
Japanse autoriteiten meldden eerder dat de kans groot is dat in de komende dertig jaar een aardbeving met een kracht van 8 of 9 voorkomt. Megabevingen ontstaan gemiddeld eens in de 100 tot 150 jaar in de Nankaitrog.
Deze bevingen hebben in het verleden grote schade aangericht. In het ergste geval kunnen ze honderdduizenden slachtoffers tot gevolg hebben.
Kort voor de waarschuwing vond een beving met een kracht van 7.1 plaats. Daarbij raakten vijftien mensen gewond. Na de waarschuwing annuleerden duizenden toeristen hun vluchten en hotelovernachtingen.
Japan riep burgers op niet te hamsteren, maar gaf wel het advies voorbereidingen te treffen. Zo moesten Japanners evacuatiespullen hebben klaarstaan, zodat ze direct konden vertrekken bij een aardbeving. (NU)…[+]

Reddingswerkers staan bij een scheef huis. (AP)