Tienduizenden vrouwen in India de straat op na nieuwe verkrachting en moord

Tienduizenden vrouwen in India de straat op

KOLKATA – In het noordoosten van India zijn tienduizenden vrouwen de straat opgegaan, uit protest tegen de verkrachting van en moord op een 31-jarige vrouw, meldt BBC News. De arts in opleiding werd vorige week vrijdag gedood in een staatsziekenhuis in Kolkata.
In meerdere steden en dorpen werd met fakkels en spandoeken geprotesteerd onder de noemer ‘Reclaim The Night’. Die leus wordt wereldwijd gebruikt bij protesten tegen verkrachtingen.
Aanleiding is de verkrachting van en moord op een arts in opleiding. Sindsdien hebben al meerdere protesten plaatsgevonden. Het protest verliep grotendeels vreedzaam, maar er zouden ook flinke ongeregeldheden zijn uitgebroken bij het ziekenhuis. Een kleine groep demonstranten brak door barricades en ging op de vuist met de politie en ziekenhuispersoneel. De politie gebruikte traangas om de menigte te verdrijven. Een aantal agenten liep verwondingen op.
Afgelopen zaterdag is in de verkrachtingszaak een vrijwilliger van de politie opgepakt, schrijft The Times of India. DNA-sporen onder een vingernagel van het slachtoffer zouden van de 31-jarige verdachte afkomstig zijn.
Na een dienst van 36 uur was het slachtoffer in slaap gevallen in een seminarruimte, omdat er geen aangewezen rustruimte was. De volgende ochtend ontdekten haar collega’s haar halfnaakt en zwaargewond lichaam op het podium. Ze overleed later aan haar verwondingen.
Berichten over seksuele aanvallen op vrouwen in India zijn niet nieuw. Zo registreerde het National Crime Records Bureau in 2022 31.516 gevallen van verkrachting. Dat betekende volgens persbureau AP een stijging van 20 procent ten opzichte van 2021. (NU)…[+]

Vrouwen tijdens een protest. (ANP)