Amerikaanse running mates Vance en Walz gaan op 1 oktober in debat

2 (02.00uur) Amerikaanse running mates Vance en Walz gaan op 1 oktober in debat

VS – De Republikeinse en Democratische potentiĆ«le vicepresidenten J.D. Vance en Tim Walz zijn het eens geworden over een debat. De twee staan op 1 oktober tegenover elkaar. Het debat vindt plaats in New York en wordt georganiseerd door televisiezender CBS.

De zender maakte woensdag bekend vier mogelijke datums voor een debat te hebben voorgesteld aan de campagneteams van beide partijen. Walz ging al snel akkoord en plaatste enkele uren later een bericht op X: “Ik zie je op 1 oktober, J.D.”

Vance liet dezelfde avond weten dat hij eerst met CBS en de Democraten wilde overleggen over de manier waarop het debat zou worden georganiseerd. De Republikein zei afspraken te willen over de aanwezigheid van publiek, de moderatoren die de uitwisseling in goede banen moeten leiden en de debatregels.  Donderdag bevestigde Vance dat hij zal deelnemen aan het debat op 1 oktober en stelde hij voor Walz ook te ontmoeten in een debat op CNN op 18 september. “Het Amerikaanse volk verdient zoveel mogelijk debatten”, schreef hij op X.

Walz, de huidige gouverneur van Minnesota, en Vance, senator voor de staat Ohio, hebben in de afgelopen weken meerdere keren gezegd dat ze zich verheugen op een krachtmeting. Walz staat bekend als een vaardige communicator, die slim gebruikmaakt van zijn imago als een doodnormale Amerikaanse ‘papa’ uit het Midden-Westen van het land. Vance is op zijn beurt een scherpe debater met een wat intellectueler imago, die zich ook regelmatig beroept op zijn nederige afkomst.

De twee presidentskandidaten, Donald Trump en Kamala Harris, bereikten vorige week een overeenkomst over een debat op de zender ABC op 10 september. Trump heeft Harris uitgedaagd voor nog twee debatten, maar haar campagneteam is nog niet op die uitnodiging ingegaan. (NU)…[+]