Dochter omstreden Thaksin nieuwe premier Thailand

2 (15.00 uur)Dochter van omstreden Thaksin

BANGKOK  – Twee dagen nadat Srettha Thavisin door rechters uit zijn ambt werd gezet, heeft het Thaise parlement een nieuwe premier gekozen: Paetongtarn Shinawatra, een dochter van de omstreden en verdeeldheid zaaiende oud-premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 werd afgezet door het leger.

De 37-jarige Paetongtarn wordt de jongste Thaise premier ooit en pas de tweede vrouw die deze functie bekleedt, na haar tante Yingluck Shinawatra.

De politieke nieuwkomer voerde hoogzwanger campagne en beviel twee weken voor de verkiezingen vorig jaar van een zoon. Haar Pheu Thai-partij kwam als tweede uit de bus.

De partij wist echter een regerende coalitie te vormen, nadat de winnaar van de verkiezingen, de razend populaire partij Move Forward, werd geblokkeerd door senatoren die waren aangesteld door het leger. Move Forward wilde de draconische majesteitsschenniswet van Thailand herzien en de macht van het koningshuis en het leger inperken.

De regeringen onder leiding van Paetongtarn’s vader en tante werden in 2006 en 2014 door het leger omvergeworpen.

“Het land moet vooruit”, zei Paetongtarn, de jongste van de drie kinderen van Thaksin, tegenover de media, nadat ze donderdag de nominatie van Pheu Thai had gewonnen. “We zijn vastbesloten, samen, en we zullen het land vooruit helpen.”

Telecommagnaat Thaksin keerde vorig jaar terug naar Thailand, na jaren van zelfopgelegde ballingschap. Zijn partij Pheu Thai sloot een verbond met door het leger gesteunde partijen om een coalitie te vormen en de progressieve Move Forward-partij uit de regering te houden.

Thaksin is één van de meest invloedrijke figuren van Thailand. Zijn economisch en populistisch beleid stelde hem in staat een politieke machine op te bouwen, die de Thaise politiek de afgelopen twintig jaar heeft gedomineerd.         (De  Telegraaf)

Fototekst: De nieuwe Thaise premier Paetongtarn Shinawatra. (ANP) …[+]