Volksgezondheid en PAHO willen testmateriaal binnenhalen tegen apenpokken

7 volksgezondheid en PAHO willen

PARAMARIBO – Het Ministerie van Volksgezondheid is druk doende testmateriaal tegen apenpokken (mpox) binnen te halen. Daarnaast zal het ministerie komende week met onder meer het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, de Immigratiedienst en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking om de tafel zitten om verhoogde voorzorgsmaatregelen te bespreken en door te voeren.

Volksgezondheidminister, Amar Ramadhin, vindt dat vanwege de internationale alerts tegen apenpokken stappen ondernomen moeten worden. De bewindsman zegt dat er gisteren al gesproken is met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). Een vervolggesprek is voor komende week gepland.

Hoe, waar en door wie het testen van personen op apenpokken (mpox) moet nog worden nagegaan. Nu de gevaarlijke variant van apenpokken (mpox) op steeds meer plekken in de wereld opduikt, beginnen landen voorzorgsmaatregelen te nemen. Buurland Guyana heeft net als ons land intussen ook een spoedonderhoud gehad met vertegenwoordigers van de PAHO. 

Diverse landen zijn begonnen voorzorgsmaatregelen te nemen, omdat de WHO de uitbraak van apenpokken of mpox heeft bestempeld als een internationale noodsituatie. Zo heeft China gisteren besloten het komende half jaar mensen en goederen die het land binnenkomen te controleren op mpox, voorheen bekend als apenpokken. Dat hebben de douane-autoriteiten bekendgemaakt. China wil dat mensen uit landen waar mpox heerst en mensen die met zieken in aanraking zijn geweest, dat bij de douane melden. Goederen uit gebieden met mpox wil het land ontsmetten.

Intussen is het mpox-virus niet alleen in verschillende Afrikaanse landen, maar ook in  verschillende landen in Europa  en zelf Pakistan gesignaleerd. In Pakistan zijn apenpokken geconstateerd bij drie mensen die vanuit de Verenigde Arabische Emiraten reisden. De drie besmette personen zijn in quarantaine geplaatst. Het virus werd bij de drie reizigers vastgesteld toen ze aankwamen op het vliegveld van Peshawar, een stad in het noorden van Pakistan, meldt persbureau Reuters.

Buitenlandse media meldden dat  de aandelen van Bavarian Nordic, de maker van een mpox-vaccin, vrijdag met ruim 12% gestegen zijn na de verklaring van de WHO.  Het vaccin van Bavarian Nordic, verkrijgbaar onder de merknamen Jynneos, Imvamune en Imvanex, is een van de weinige die goedgekeurd is voor mpox17…[+]