Ruim 3 weken na verwoestende bosbrand mogen inwoners Canadees dorp terug

1 (16.00 uur) Ruim 3 weken na verwoestende bosbrand mogen inwoners Canadees dorp terug

JASPER – De inwoners van het Canadese dorp Jasper mochten vrijdag terugkeren naar hun woonplaats, ruim drie weken nadat een natuurbrand een deel van het dorp had verwoest. De branden op andere plekken in het nationale park zijn nog niet onder controle.
De brand legde op 22 juli meer dan 350 van de 1.100 gebouwen in het dorp in de as. Meer dan 25.000 mensen moesten Jasper National Park en het gelijknamige dorp verlaten. De autoriteiten hebben de afgelopen weken basisvoorzieningen hersteld. Daardoor kunnen vijfduizend inwoners weer naar hun woonplaats terugkeren.
Maar toeristen worden voorlopig nog niet toegelaten. Jasper is een populaire bestemming vanwege zijn ligging in het nationale park, een van de mooiste natuurgebieden in Canada. De politie zorgt ervoor dat toeristen het dorp niet binnenkomen. De gemeente had de inwoners gewaarschuwd voor een emotioneel moeilijke terugkomst, meldt CBC News. “De foto’s kunnen je niet voorbereiden op de stank”, schreef ze in een brief aan de inwoners.
Inwoners moesten er rekening mee houden dat ze door de schade niet in hun huis konden overnachten. Ook huizen die de brand hadden overleefd, konden namelijk water- of rookschade hebben. De bewoners zagen die schade voor het eerst met eigen ogen. Een van hen beschreef tegenover een verslaggever van CBS wat de terugkeer met haar deed. “Als je het dorp binnenrijdt en de gevolgen van de brand ziet, komen de emoties.” Haar huis staat nog overeind. Maar haar bedrijf, een wasserette, is verwoest. Nog niet alle voorzieningen zijn beschikbaar. Zo is het ziekenhuis maar deels open. Ook de afvalophaaldienst is nog niet volledig functioneel, meldt persbureau AP. (NU)…[+]