PL wil aandelenpakket van USD 10 duizend voor elke Surinamer uit olierijkdommen

PL wil aandelenpakket

PARAMARIBO – Pertjajah Luhur (PL) heeft een ambitieus plan onthuld voor de verdeling van de miljarden dollars die naar verwachting in de staatskas zullen vloeien uit de offshore olievelden. Ondervoorzitter Bronto Somohardjo gaf aan dat de partij verwacht dat in de eerste jaren van de olie-exploitatie maar liefst 7 miljard dollar aan inkomsten zal worden gegenereerd. Volgens Somohardjo wil de PL bij wet regelen dat elke geborene in Suriname recht heeft op een aandelenpakket ter waarde van USD 10 duizend.

“Bij wet moet elke persoon die 21 jaar is een dividenduitkering van 10.000 dollar ontvangen”, vindt hij. Daarnaast moet het voor iedereen mogelijk zijn om tegen gunstige voorwaarden aandelen te kopen. Somohardjo benadrukte in zijn betoog dat eerdere inkomsten uit de bauxietsector en Staatsolie niet altijd ten goede zijn gekomen aan de bevolking. “Wij hebben voor alles een plan”, stelde hij, verwijzend naar de sociale en economische plannen van de partij.
Om deze plannen te realiseren, is het echter van belang dat de PL na de verkiezingen van 2025 weer een plaats inneemt in het machtscentrum. De partij en haar leiders zijn ervan overtuigd dat dit mogelijk is, indien het javaanse deel van het electoraat achter hen staat.

Op dit moment heeft de PL praktisch gezien slechts één zetel in De Nationale Assemblee, ondanks het redelijke aantal stemmen dat de partij behaalde bij de afgelopen verkiezingen. Met het gewijzigde kiesstelsel, dat een landelijk evenredigheidssysteem introduceert, hoopt de PL bij de komende verkiezingen een sterkere positie te verwerven, mits ze erin slaagt om minstens evenveel stemmen te behalen als bij de vorige verkiezingen.…[+]