Boeren tasten nog in duister over uitkering schadecompensatie

niet alle padieboeren blij

NICKERIE – Na een overleg dat de rijstboeren van Nickerie zaterdag hebben gehad met minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om duidelijkheid te krijgen over de compensatie die hen is beloofd, is er ondanks eerdere toezeggingen nog steeds geen concrete informatie over de vorm en hoogte van de compensatie die de boeren zullen ontvangen voor geleden verliezen in het afgelopen seizoen.

De afgelopen week is het ministerie ertoe overgegaan om, tot grote verbazing van een grote groep boeren, ongeveer 300 ‘boeren’ te compenseren met 3 zakken kunstmest per ingezaaide hectare. Volgens LVV-minister Sewdien hadden deze boeren tijdens een overleg dat hij met hen had op 27 juli te kennen gegeven dringend kunstmest nodig te hebben voor de gewasverzorging. De boeren die dit kenbaar hadden gemaakt, konden zich van 29 juli tot en met 2 augustus registreren bij LVV regio West. Ook bij deze registratie zou er veel fout zijn gegaan. Zo wordt beweerd dat mensen die helemaal niet hebben ingezaaid, in aanmerking zijn gekomen voor kunstmest.
Dit heeft geleid tot onrust onder de protesterende boeren en heeft ook veel vragen bij deze groep opgeworpen. Zo willen zij weten met welke middelen deze partij kunstmest is gekocht en of het met een deel van de SRD 70 miljoen is die door de regering is vrijgemaakt voor het verstrekken van financiële compensatie aan de boeren. Ashwin Jagmohansingh, een van de woordvoerders van de boeren die protesteren voor compensatie, zegt aan de krant dat zij vanaf het begin van hun protest duidelijk hebben gemaakt dat zij geen kunstmest nodig hebben, maar geld. Wanneer de compensatie wordt uitbetaald, is na het overleg met de minister nog niet duidelijk. Het is niet onwaarschijnlijk dat de boeren hun protestactie zullen verscherpen.…[+]