Nieuwe Haïtiaanse consul weigert op vragen in te gaan

Haiti Paramaribo_-_Lim_A_Postraat_21_20160922

PARAMARIBO – “Er is een onderzoek gaande en ik mag van mijn su­perieuren niemand te woord staan”, zegt Sabrina Pierre . Ze wil al­leen bevestigen dat ze sinds kort haar land Haïti vertegenwoordigt in Suriname.

Volgens een post op de Facebookpa­gina van de Haïtiaanse gemeenschap in Suriname, is het het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Haïti geweest dat het Consulaat-Generaal van Haïti in Suriname opdracht heeft gegeven al het diplomatieke en con­tractuele personeel te ontslaan. Dit na een onderzoek door Frans-Guya­na en Amerika dat een mensenhan­delsnetwerk blootlegde.

Naar de krant verneemt, zijn de per­sonen achter het netwerk pas geïden­tificeerd nadat Pierre enkele maan­den terug is aangesteld als nieuwe consul op het consulaat. Eerder kon­den de betrokkenen rustig doorgaan ondanks de ernstige beschuldigingen van de Fransen en Amerikanen.

In maart 2024 is Sandy Laguerre, de voormalige consulair agent op het Consulaat-Generaal van de Re­publiek Haïti in Suriname, tragisch om het leven gekomen na te zijn be­handeld in een illegale wellnesskli­niek in Paramaribo. Op de bewuste Facebookpagina wordt gesuggereerd dat Laguerre betrokken zou zijn bij het mensenhandelschandaal en zelfs onderwerp zou kunnen zijn van een internationaal arrestatiebevel. De krant heeft deze beschuldigingen niet kunnen bevestigen. Maar klaarblijke­lijk kwam hierna de weg vrij voor een intern onderzoek.

Volgens informatie van de krant zou Pierre na haar aanstelling erachter zijn gekomen dat op alle niveaus flink is geknoeid op het bureau. Personeel op het consulaat zou hebben gehol­pen om vervalste documenten op te stellen voor personen die uit Haïti naar Suriname reisden. Pierre zou alarm hebben geslagen en haar meer­deren gaven haar opdracht om per direct schoon schip te maken. Pierre, om een reactie gevraagd, weigert in te gaan op vragen van de krant. …[+]