Ruim 1,45 miljoen euro aan cocaïne aangespoeld in Florida door orkaan Debby

7 (00.00 uur) Ruim 1,45 miljoen euro aan cocaïne aangespoeld in Florida door orkaan Debby

VS – Orkaan Debby liet eerder deze maand niet alleen een spoor van vernieling achter in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Er werd ook meer dan 55 kilo aan drugs gevonden langs de kust van Florida.

Op 4 augustus werden 25 pakketten cocaïne gevonden op een strand in Islamorada, een dorp in de Florida Keys op ongeveer 130 kilometer van Key West, zo staat te lezen in een bericht op sociale media van de Amerikaanse douane- en grenspatrouille in Miami.

De persoon die de drugs aantrof, waarschuwde meteen de autoriteiten. De pakketten wogen samen meer dan 30 kilo en bevatten cocaïne met een geschatte straatwaarde van meer dan 1 miljoen dollar (ruim 900 duizend euro).

Een week later werden in de mangrovebossen van Everglades City opnieuw meerdere pakketten aangetroffen. Deze keer met een totaalgewicht van 25 kilo en een straatwaarde van zo’n 625 duizend dollar (560 duizend euro).

Wanneer de pakketten in het water beland zijn, is niet duidelijk. De aanwezigheid van zeepokken op enkele verpakkingen zou er wel op wijzen dat ze er al langere tijd lagen. “In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw verpakten drugshandelaren vaak marihuana op deze manier om de drugs te vervoeren van het Caribisch gebied en Zuid-Amerika naar Florida en andere kustgebieden”, zegt Brian Townsend, gepensioneerd toezichthoudend agent bij de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA aan CNN.

De drugs, die in vierkantjes zouden zijn verpakt om op vissen te lijken, worden zo aan boord van boten of zelfs onderzeeërs naar de VS gesmokkeld. In het geval van slechte weersomstandigheden, onderscheppingen of controles worden de drugs dan overboord gegooid om ze op een later tijdstip weer op te vissen. Orkaan Debby stak daar echter een stokje voor en verplaatste de drugs tot ze aanspoelden en in de handen van de ordediensten terechtkwamen. De speurders proberen nu te achterhalen waar de drugs vandaan komen. (De Telegraaf)…[+]