Zittenblijvers leerjaren 9 en 10 houden plekken bezet

Zittenblijvers leerjaren 9 en 10 houden plekken bezet

PARAMARIBO – Het plaatsen van leerlingen van leerjaar 8 (zesde klas) naar leerjaar 9 en 10 vormt voor het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) een enorme uitdaging in het schooljaar 2024-2025. Dit komt doordat veel leerlingen leerjaar 9 en 10 opnieuw moeten doen. Dit zeggen enkele schoolleiders van verschillende mulo-, lbo- en technische scholen in gesprek met de krant. Zij vragen zich af waar al de leerlingen die nu bevorderd zijn naar leerjaar 9 geplaatst moeten worden, want vanwege de grote groep zittenblijvers is er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. “Ik kan maar 50 leerlingen inschrijven in leerjaar 9 omdat veel leerlingen het schooljaar moeten overdoen”, stelt een schoolleider.

Volgens de schoolleiders is het ministerie teruggegaan naar normalisatie, wat ervoor heeft gezorgd dat veel leerlingen zijn blijven zitten, omdat zij hadden gedacht dat zij automatisch zouden doorstromen zoals in de voorgaande schooljaren. De schoolleiders hebben keer op keer de ouders opgeroepen en op het hart gedrukt dat er geen doorstromen meer is, echter zonder het gewenste resultaat. Jonathan Hoever vertelt dat hij zijn dochter heeft ingeschreven op de technische school omdat deze beter aansluit op wat zij later wil worden. Volgens Hoever heeft de onderwijsbeurs die onlangs is gehouden bijgedragen aan de bewuste keuze om zijn dochter in te schrijven. Hij vertelt blij te zijn dat zijn dochter een plek heeft gevonden.
Echter, niet alle ouders hebben een plek gevonden om hun kroost in te schrijven. Vanity Esajas vertelt dat zij is geweest om haar zoon in te schrijven op de muloschool, maar dat zij jammer genoeg geen plek heeft gevonden. Naar haar zeggen is haar zoon geregistreerd en komt hij op de wachtlijst te staan. Volgens Esajas is zij naar drie scholen bij haar in de buurt geweest om een plek voor haar zoon te bemachtigen, echter zonder het gewenste resultaat. “Ik hoop niet dat het ministerie mijn zoon mijlenver van huis plaatst, maar dat het rekening houdt met de buurt en een school toewijst in de buurt”, stelt zij.
Schoolleiders vertellen dat zij de opdracht hebben gekregen vanuit het ministerie dat zij de leerlingen die geen plek hebben gevonden moeten registreren. Volgens een schoolleider weet zij dat zij veel aanmeldingen zal hebben die zij slechts kan registreren omdat zij haar maximum al heeft bereikt. Zij had slechts plek voor 45 leerlingen en heeft dat aantal reeds op de eerste dag behaald, terwijl de eerste inschrijvingsperiode voor leerlingen van leerjaar 9 en 10 van 19 augustus tot en met 21 augustus duurt en de tweede inschrijvingsperiode van 24 tot en met 25 september is.…[+]