Doden bij Israëlische aanval op opvangplaats in Gaza

3 (15.00 uur) Doden bij Israëlische aanval op opvangplaats in Gaza

GAZA – Bij een Israëlische aanval op een opvangplaats in de Mustafa Hafez-school in het westen van Gaza, zijn dinsdag meerdere mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn twee kinderen. Meerdere mensen raakten gewond. Hoeveel mensen daadwerkelijk zijn omgekomen bij de aanval, is niet duidelijk. Daarover gaan verschillende berichten rond. De lichamen van de slachtoffers worden momenteel onder het puin vandaan gehaald.

 

Palestijnen gebruikten de school in Gaza-Stad om te schuilen voor de bombardementen. De eerste verdieping van de school is vernietigd, schrijft Al Jazeera. Op het moment van de aanval zouden er zo’n zevenhonderd vluchtelingen hebben verbleven.

 

Volgens Israël waren er “meerdere Hamas-leden” onder de mensen die in de school zaten. Zo zou de school dekmantel zijn voor een commandocentrum van Hamas. “Er zijn tal van maatregelen genomen om het risico dat burgers getroffen zouden worden te minimaliseren, waaronder het gebruik van precisiemunitie”, meldt het Israëlische leger (IDF).

 

Hamas zou de commandopost hebben gebruikt voor aanvallen op de IDF en op Israël. Hamas ontkent dat het scholen en ziekenhuizen gebruikt voor militaire doeleinden, schrijft persbureau Reuters. De afgelopen maand werden meerdere schuilplaatsen in de Gazastrook gebombardeerd. Daarbij vielen tientallen doden en gewonden. Het is niet te verifiëren of er Hamas-leden onder de slachtoffers waren.

 

De aanval van dinsdag vond plaats terwijl de vredesonderhandelingen in Caïro volop aan de gang zijn. Israël heeft zondag een nieuw voorstel van de Verenigde Staten geaccepteerd, maar Hamas ging niet akkoord. Volgens de extremistische Palestijnse beweging was dit voorstel te veel op de eisen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gericht. Het Amerikaanse plan zou geen rekening houden met de voorwaarden van Hamas. (NU.nl) …[+]