Regering op Curaçao gevallen na onvrede over kwijtschelden belastingschulden

Regering op Curaçao gevallen na onvrede over kwijtschelden belastingschulden

WILLEMSTAD – Het kabinet op Curaçao is gevallen na spanningen tussen de twee kabinetspartijen MFK en PNP. Twee parlementsleden van PNP hadden een minister van de MFK onbetrouwbaar genoemd, waarna de MFK niet meer met de parlementsleden wilde samenwerken.

De twee Statenleden voor de PNP, Sheldry Osepa en Gwendell Marcelina, waren maandag in aanvaring gekomen met minister van Financiën Javier Silvania (MFK). Osepa en Marcelina hadden vragen gesteld over het besluit van de minister om achterstallige belastingschulden kwijt te schelden. Daarbij noemden ze Silvania en zijn partij onbetrouwbaar.

De MFK liet daarop per brief aan de coalitiepartner weten niet meer met die twee Statenleden te willen samenwerken. De PNP besloot daarop om de samenwerking te beëindigen. De drie PNP-ministers hebben woensdag in de loop van de dag hun ontslag aangeboden aan de gouverneur. De leider van de PNP en vice-premier Ruthwilda Larmonie-Cecilia zei daarna tegen de pers dat ze geen andere keuze hadden dan op te stappen.

De volgende verkiezingen op het eiland zijn in maart 2025. De MFK probeert in de tussentijd steun te krijgen van onafhankelijk Statenlid Zita Jesus-Leito en eenmansfractie KEM. De betrokken partijen zouden gesprekken voeren over een nieuwe coalitie die verder kan regeren, meldt persbureau ANP. Als die gesprekken slagen, komt er een coalitie met een nipte meerderheid van elf parlementsleden. (NU.nl)…[+]