Surinaamse film ‘Wiren’ op GRULAC-Filmfestival in Brasilia vertoond

Vertoning

PARAMARIBO – De ambassade van Suriname in Brazilië zal voor de tweede maal deelnemen aan het Grulac-filmfestival, dat wordt gehouden in de hoofdstad Brasilia en zal dit doen met de film ‘Wiren’. Het betreft de 7e editie welke plaatsvindt van 27 augustus tot en met 3 september en wordt vertoond in Cine Brasilia. Dit jaarlijks evenement wordt gehouden in samenwerking met het Secretariaat van Cultuur, Economie en Recreatie van het Federaal District van Brasilia.

Het festival wordt georganiseerd door de ambassades welke deel uitmaken van de ‘Groep van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen’ (Grulac) waartoe Suriname behoort. Grulac is een van de vijf regionale groepen van de Verenigde Naties, en bestaat uit 33 lidstaten uit Midden- en Zuid-Amerika, evenals enkele eilanden in het Caribisch gebied.

De film ‘Wiren’, geregisseerd door Ivan Tai-Apin, is door de Surinaamse ambassade in Brasilia geselecteerd vanwege zijn bijzondere prestatie. Het is de eerste Surinaamse film die volledig is geproduceerd door een Surinaamse crew, waarvan alle leden woonachtig waren of zijn in Suriname. Vorig jaar werd de populaire film ‘Hoe duur was de suiker’ van Jean van de Velde geselecteerd en vertoond.

‘Wiren’ zal op 3 september worden vertoond waarbij de ambassadeur van de Republiek Suriname Angeladebie Ramkisoen, evenals enkele crewleden, een waardige vertegenwoordiging van Suriname zullen vormen bij de introductie van de film. De film is voorzien van Portugese en Engelse ondertiteling, zodat een breed publiek van deze unieke productie kan genieten. Internationaal heeft ‘Wiren’ eveneens veel aandacht gekregen. Het was de eerste Surinaamse film die werd geselecteerd voor de Oscars (93e editie) in de categorie ‘Best International Feature Film’, en het is de eerste Surinaamse film die beschikbaar werd gesteld op grote streamingplatforms zoals Netflix, iTunes en Amazon Prime Video.

De film maakte in 2019 deel uit van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht, het DBUFF Filmfestival in Amsterdam en werd vertoond bij de IDB in Washington D.C. ‘Wiren’ beleefde succesvolle commerciële premières in Pathé-bioscopen in Nederland en TBL-Cinema in Suriname.  In 2022 werd de film eveneens vertoond tijdens de World Expo 2022 in Dubai.  In april 2024 werd ‘Wiren’ de openingsfilm op het Internationaal Film Festival of Ancient Splendour (IFFAS) in Ujjain Pradesh, India.

De film kreeg internationale erkenning en werd belicht door vooraanstaande media zoals The Hollywood Reporter (VS), Cinema Tropical (Zuid-Amerika), Superga Cinema (Italië), Portal-Cinema (Portugal), Loop-News Caribbean (Caribisch gebied) en Nederlandse kranten zoals NRC, Trouw, Het Parool en De Volkskrant. Zowel filmliefhebbers als mensenrechtenactivisten blijven wereldwijd recensies schrijven over ‘Wiren’…[+]