Astronauten die vastzitten in ISS kunnen volgend jaar pas terug naar aarde

1 Astronauten al ruim maand vast in ruimte

FLORIDA – De twee astronauten die nog altijd in het internationale ruimtestation ISS verblijven vanwege problemen met het ruimteschip Starliner, blijven daar tot volgend jaar. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Butch Wilmore en Sunita Williams, de astronauten in kwestie, zullen volgens de nieuwe planning in februari 2025 terugvliegen naar de aarde. Dan komt het ruimteschip Crew Dragon van SpaceX naar het ISS. Eerder deze maand meldde NASA al dat voorbereidingen zouden worden getroffen voor dat scenario.

Wilmore en Williams zitten nog altijd in het ISS vanwege problemen met het ruimteschip Starliner van Boeing. Zo mankeert er iets aan de voortstuwing. Inmiddels heeft de fabrikant tal van tests uitgevoerd. NASA liet begin augustus weten dat de resultaten daarvan reden tot zorg zijn.

De tests wezen onder meer uit dat de problemen met de voortstuwing door oververhitting kwamen. Ook kwam tijdens de heenreis een heliumlekkage in het ruimteschip aan het licht. De verschillende problemen met de Starliner hebben Boeing sinds 2016 al zo’n 1,6 miljard dollar (omgerekend 1,46 miljard euro) gekost, meldt Reuters.

Ook de terugreis naar de aarde met de Crew Dragon is niet zonder problemen, meldde NASA vorige week. De ruimtepakken van de astronauten zijn alleen geschikt voor gebruik in de Starliner, niet voor de Crew Dragon. Wilmore en Williams zouden daardoor zonder de juiste uitrusting moeten vliegen, wat risico’s met zich meebrengt. (NU.nl)…[+]