Baby’s niet meer veilig op NICU en PICU van AZP

6 baby's niet meer veilig op

Artsen en verpleegkundigen hulpeloos

 

PARAMARIBO – Naar de krant verneemt heerst er op dit moment een sombere sfeer op de Neonatale Intensive Care (NICU), en Pediatrische Intensive Care (PICU) afdelingen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Dit vanwege het feit dat zowel artsen als verpleegkundigen een aantal dagen achter elkaar hulpeloos hebben moeten toekijken, hoe pasgeboren baby’s of baby’s die acute medische behandeling nodig hadden, het leven hebben gelaten en zij geen adequate medische zorg konden bieden om dit te voorkomen.

Op de afdeling ervaart men dit als het grootste dieptepunt ooit en typeert men dit als de zwarte bladzijde in de geschiedenis van kinderzorg in Suriname. Artsen vragen zich af hoe het ziekenhuis het zover heeft laten komen dat het niet meer instaat is om adequate zorg te kunnen bieden en ook niet kan garanderen dat het mensenlevens, vooral dat van baby’s, redt. Het afgelopen weekeind zijn er nog meer baby’s op de NICU-afdeling terechtgekomen die acute zorg nodig hadden en het niet hebben gehaald. De artsen zijn wanhopig en weten zich geen raad meer met de situatie.

Afgelopen zaterdag heeft de regering met de directie van het ziekenhuis een meeting gehad, om na te gaan wat er als tussenoplossing geïmplementeerd kan worden, zodat de zorg op de NICU gegarandeerd kan worden. Het AZP zal vandaag uitkomen met een uitleg over het plan van aanpak. Door het groot tekort aan gekwalificeerd personeel is de speciale zorg die nodig is op de NICU niet gegarandeerd, en is vooral de behoefte naar meer gespecialiseerde gezondheidswerkers voor deze afdeling groot…[+]