Portugal getroffen door aardbeving met kracht van 5,4

1 (14.00 uur) Portugal getroffen door aardbeving met kracht

LISSABON  –  Portugal is maandagochtend omstreeks 05.11 uur lokale tijd getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter. Dat melden het Euro-Mediterraneao Seismological Centre (EMSC) en het Amerikaanse seismologische instituut (USGS). De aardbeving vond plaats 52 kilometer ten westen van Sines, in de zee, ten zuiden van Lissabon. In de hele regio werden trillingen gevoeld.

De aardbeving was gecentreerd in de oceaan op ongeveer 64 kilometer ten zuidwesten van Sesimbra, of 85 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad.

Overal in de regio werden trillingen gevoeld. Ook in Lissabon en andere nabijgelegen steden waar tientallen mensen zeiden dat de trillingen sterk genoeg waren om wakker te worden.

“We hebben een appartement op de benedenverdieping en het hele gebouw schudde boven ons”, vertelde een getuige aan BNO News. “We hadden niet verwacht dat we dit in Portugal zouden meemaken.”

De aardbeving werd ook gevoeld in delen van Marokko, waaronder in de buurt van Casablanca. “In eerste instantie dacht ik dat ik gewoon lag te schudden terwijl ik sliep, tot mijn broer me wakker maakte om me te vertellen dat hij het ook voelde”, zei een getuige aan BNO News in Casablanca. “Niet te heftig geschud, maar genoeg om het bed en mijn lichaam te laten bewegen.”

Er waren geen directe meldingen van ernstige schade of gewonden. Er is geen dreiging van een tsunami. (De  Telegraaf)

Fototekst: Noodpakket voor aardbevingen van Lissabon Earthquake Center. (ANP) …[+]