Permanente oplossing dam Alliance

10 (16.00 uur) Permanente oplossing dam Alliance

PARAMARIBO-  Er wordt nu gewerkt aan een permanente oplossing bij de dam te Alliance waar  afgelopen dinsdag sprake was van een dijkdoorraak, waardoor heel wat huishoudens schade hebben opgelopen. Dit zegt districtscommissaris van Commewijne, Mohamedsafiek Radjab. Hij vertelt dat hij in eerste instantie een noodoplossing had geboden, maar dat er nu vanuit het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aan een permanente oplossing wordt gewerkt.

De burgervader geeft aan dat er al materiaal is aangeleverd en de werkzaamheden al zijn gestart om de dam permanent te herstellen. Hij hoopt dat na de herstelwerkzaamheden de dam ook wordt onderhouden, zodat dit zich niet weer herhaald en de bewoners geen water meer binnen krijgen. Tegelijkertijd vertelt hij dat wij niet kunnen vechten met natuur. Volgens de districtscommissaris komt het ook door de klimaatverandering, waardoor alle dijken in de gevarenzone zijn. Zo geeft hij aan dat zelf in het buitenland er overstromingen hebben plaats gevonden.

Bewoners van Alliance vertellen dat zij hopen dat de ministers van LVV en Openbare Werken de dam zullen onderhouden, zodat zij geen schade meer zullen oplopen. Ook vragen zij zich af wie voor de schade zal opdraaien die zij hebben geleden. Zo zijn al hun matrassen, vloerbedekking, ijskast, wasmachine, freezers en andere huishoudelijke spullen kapot gedaan door het overtollige water dat hun woning was binnen gedrongen.  Een bewoner vertelt dat de burgervader de schade heeft opgenomen en er gelijk gezorgd is voor levensmiddelen, echter weten zij niet hoe ze de apparaten die het hebben begeven gaan renoveren. …[+]