Macron zegt dat arrestatie Telegram-oprichter Pavel Durov niet politiek is

7 ()2.00 uur) Macron zegt dat arrestatie Telegram-oprichter Pavel Durov niet politiek is

PARIJS – De arrestatie van Pavel Durov, de oprichter van de Russische berichtendienst Telegram, was deel van een gerechtelijk onderzoek. Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron. Het zou volgens hem dan ook “in geen enkel opzicht een politieke beslissing” zijn geweest.

Een woordvoerder van de politie zegt tegen persbureau Reuters dat Dorov beschuldigd wordt van “passiviteit.” Hij zou te weinig hebben gedaan om misdaden op zijn platform tegen te gaan. Een politiebron zegt tegen AFP dat het onder meer gaat om online pesten, fraude, drugshandel, georganiseerde misdaad en het promoten van terrorisme. Dorov zou ook niet hebben meegewerkt aan onderzoeken naar die misdaden.

De 39-jarige techondernemer is geboren in Rusland, maar heeft ook een Frans paspoort. Volgens Telegram heeft hij niets te verbergen. Er kwam kritiek op de arrestatie van onder anderen X-eigenaar Elon Musk en de bekende klokkenluider Edward Snowden, die tegenwoordig in Rusland woont. Zij suggereerden dat Durovs arrestatie ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting.

“Ik zie veel desinformatie over Frankrijk en de arrestatie van Pavel Durov”, reageert Macron op X. “Frankrijk is zeer toegewijd aan de vrijheid van meningsuiting, aan innovatie en aan ondernemerschap. Dat zal zo blijven.” De president zegt dat het aan de rechters is om te oordelen over Durov. (De Telegraaf)…[+]