Bal bij regering om eisen brandweer in te lossen

7-Bal

 Gedeeltelijke actie duurt voort

 

PARAMARIBO – De bal ligt nu bij de overheid om snel met adequate uitrusting en optimaal inzetbare voertuigen voor de brandweer over de brug te komen. Dit volgt na de uitspraak van de rechter, die de eisen van de brandweerbond grotendeels heeft ondersteund. De bond was door de Staat voor de rechter gedaagd vanwege een werkneerlegging, maar de rechter toonde begrip voor de ernstige tekortkomingen waarmee de brandweerlieden dagelijks te maken hebben.

 De brandweerbond heeft, in lijn met het voorstel van de rechter, gedeeltelijk ingestemd om het werk te hervatten. Echter, de brandweerlieden zullen voorlopig niet uitrukken voor grasbranden en andere minder urgente incidenten. Dit uit protest tegen de gebrekkige en onveilige uitrusting waarmee brandweerlieden dagelijks hun leven op het spel zetten. De bond heeft herhaaldelijk geklaagd over de slechte staat van de uitrusting van de brandweerlui, zoals verouderde veiligheidspakken en ongeschikte schoenen.

 Daarnaast is er ongenoegen over het huidige brandstofsysteem, waarbij brandweerwagens in de rij moeten staan voor brandstof, net als gewone dienstvoertuigen. De bond eist dat er een uitzondering wordt gemaakt voor blusvoertuigen, zodat zij altijd paraat kan zijn en  direct kan ingrijpen bij noodsituaties.

 Er zijn aanwijzingen dat het Ministerie van Justitie en Politie (Juspol) werkt aan een oplossing voor de brandstofproblematiek. Dit is echter slechts een deel van de zorgen. De bond stelt dat zolang er geen structurele oplossingen komen voor de dringende behoefte aan nieuwe uitrusting, de gedeeltelijke werkneerlegging zal voortduren. De brandweer zal alleen nog uitrukken voor woningbranden, waardoor de verantwoordelijkheid bij de samenleving komt te liggen om alert te zijn en gras- en bosbranden te voorkomen…[+]