Meerdere steekpartijen bij straatfestival in Londen, ruim 200 arrestaties

3 (15.00 uur) Meerdere steekpartijen bij straatfestival in Londen, ruim 200 arrestaties

LONDEN –  De politie in Londen heeft de afgelopen dag 230 arrestaties verricht tijdens het Notting Hill Carnival. Op het meerdaagse jaarlijkse evenement in West-Londen werden gisteren vijf mensen neergestoken. Twee van hen verkeren in levensgevaar, meldt de politie op X.

Daarnaast raakten 35 agenten gewond bij aanvallen door bezoekers. Er werden 49 wapens in beslag genomen.  Zondag werden ook al 103 arrestaties verricht. Er werden toen drie mensen neergestoken. Een 32-jarige vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie is haar toestand nog altijd kritiek.

In Londen is een grote politiemacht ingezet voor het Notting Hill Carnival, een van de grootste straatfestivals ter wereld. Het ontstond in de jaren 60 van de vorige eeuw en is daarmee een van de langstlopende gratis toegankelijke straatfeesten in Groot-Brittanniƫ. Er kwamen dit jaar naar schatting een miljoen bezoekers op af. Het festival heeft als hoogtepunt een grote parade met levendig gekostumeerde artiesten, muziek en dans. De afgelopen jaren is het geweld tijdens de festiviteiten ook toegenomen.

Politiecommissaris Adelekan, die de leiding heeft over de politieoperatie tijdens het festival, zei gisteren het geweld beu te zijn: “De eerste dag werd ontsierd door onaanvaardbaar geweld. Ternauwernood kon worden voorkomen dat iemand overleed. Dit moest een ‘familiedag’ zijn, een feest geschikt voor alle leeftijden”, zei de commissaris. De 32-jarige vrouw die in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, was met haar jonge kind naar het evenement gegaan. “We zijn het beu om elk jaar dezelfde woorden te zeggen. We zijn het zat om families te vertellen dat hun dierbaren ernstig gewond zijn geraakt, of erger”, zei Adelekan, die vervolgens de gemeenschap aansprak om de politie te helpen bij het opsporen van geweldplegers.

“Of het nu gaat om informatie over een eerder incident dat nu wordt onderzocht, of om informatie over iemand die vandaag hierheen komt om een misdaad te plegen, vertel het ons alstublieft. Het is niet overdreven om te zeggen dat je daarmee een leven kunt redden.” (NOS)…[+]