“Tijdbom gelegd met beheersing wisselkoers”

wisselkoers

COMMEWIJNE – Suriname staat aan de vooravond van een potentieel financieel debacle, als het aan parlementariër en voormalig vicepresident Ashwin Adhin ligt. Tijdens een partijbijeenkomst van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Commewijne uitte Adhin zijn bezorgdheid over de wijze waarop de wisselkoers wordt beheerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Volgens hem is de situatie zo ernstig dat het land zich mogelijk op een “tijdbom” bevindt.

Adhin beweert dat er maar liefst SRD 6 miljard extra is gecreëerd door de CBvS, voornamelijk om de rente van de Open Markt Operaties (OMO) te kunnen betalen. Dit extra geld, aldus Adhin, wordt door particuliere banken opnieuw belegd bij de CBvS. Deze beleggingsstructuur zou de wisselkoers op dit moment kunstmatig stabiel houden, maar Adhin waarschuwt dat zodra de CBvS stopt met deze beleggingspraktijken, een koersstijging onvermijdelijk zal zijn. Dit is volgens hem slechts een kwestie van tijd.

De voormalige vicepresident, die momenteel ondervoorzitter is van de oppositiepartij, bekritiseert het huidige monetaire beleid en noemt het geldcreatie zonder productieve basis. Hij wees erop dat de rente op beleggingen bij de CBvS kan oplopen tot 98 procent, wat volgens hem de reden is waarom commerciële banken terughoudend zijn om leningen te verstrekken aan de gewone burger. “Het geld wordt liever belegd bij de CBvS, waar de banken veel meer winst maken”, aldus Adhin. Hij stelde dat dit model, als het niet wordt afgebouwd, een “tijdbom” kan worden voor toekomstige regeringen.

De NDP maakt zich op om bij de komende verkiezingen terug in het machtscentrum te komen en ziet het niet zitten dat zij voor het karretje wordt gespannen om de OMO’s af te bouwen, een maatregel die volgens de NDP nooit had moeten komen…[+]