Aangepaste aanklacht tegen Trump in zaak rond geknoei met verkiezingen

Aangepaste aanklacht tegen Trump in zaak rond geknoei met verkiezingen

WASHINGTON DC – De Amerikaanse speciaal aanklager Jack Smith heeft dinsdag een aangepaste aanklacht ingediend tegen voormalig president Donald Trump in de zaak rond verkiezingsinmenging. De beschuldigingen tegen Trump zijn afgezwakt na de beslissing van het Hooggerechtshof dat presidenten brede immuniteit genieten tegen strafrechtelijke vervolging.

In de zaak wordt Trump ervan beschuldigd dat hij een plan had om de uitslag van de Amerikaanse presidentiële verkiezingen van 2020 ongedaan te maken. Bepaalde beschuldigingen in de zaak zijn nu aangepast of geschrapt door de aanklagers. De aanklagers hopen dat de uitspraak van het Hooggerechtshof daarmee geen invloed heeft op de aanklachten.

Een van de grote aanpassingen in de aanklacht is dat het team van Smith alle beschuldigingen over Trumps pogingen om het ministerie van Justitie onder druk te zetten, heeft verwijderd. In de uitspraak van het Hooggerechtshof staat dat Trump niet strafrechtelijk vervolgd kan worden voor interacties met ambtenaren van dat ministerie. Dat zou tot de kerntaken van zijn presidentiële ambt behoren.

De oorspronkelijke aanklachten blijven grotendeels overeind staan. Zo wordt Trump nog steeds beschuldigd van een samenzwering tegen de Verenigde Staten, een poging tot het belemmeren van de bevestiging van de verkiezingsuitslag in het Capitool op 6 januari, en van een poging miljoenen Amerikanen het recht te ontnemen hun stem te laten tellen.

De aangepaste aanklacht is ingediend slechts enkele dagen voordat Trumps advocaten en het team van aanklagers samen zouden komen om te bespreken hoe het besluit van het Hooggerechtshof over immuniteit de zaak zou beïnvloeden.

Maandag werd bekend dat Smith ook de zaak over het meenemen van geheime documenten nieuw leven wil inblazen. Dat schrijven Amerikaanse media, waaronder The New York Times. In de zaak werd Trump beschuldigd van het illegaal achterhouden van geheime documenten in zijn resort in Florida nadat hij het Witte Huis had verlaten in 2021. Volgens de aanklacht probeerde hij ook dozen met geheime documenten te verbergen nadat hij een dagvaarding had ontvangen om ze terug te geven. (NU.nl)…[+]