LEGO belooft dat klant niet de prijs betaalt voor duurzamere steentjes

5 (00.00 uur) LEGO belooft dat klant niet de prijs betaalt voor duurzamere steentjes

BILLUND – Speelgoedfabrikant LEGO wil meer duurzamer materiaal verwerken in zijn bouwsteentjes. Dat moet de olie vervangen die er nu nog vaak in wordt verwerkt. Het Deense bedrijf belooft dat klanten dat niet terugzien in de prijzen.

LEGO ziet in resin, een mix van gemalen steen en kunsthars, een goede vervanger van olie. Probleem is alleen dat er weinig bedrijven zijn die dit produceren. Het bedrijf wil daarom leveranciers verleiden meer resin te maken door ze tot 70 procent extra te betalen.

Dit maakt de productie van de LEGO-steentjes uiteraard duurder. Maar topman Niels Christiansen zegt dat het bedrijf die hogere kosten niet hoeft te verwerken in zijn verkoopprijzen, omdat het een familiebedrijf is. Er zijn daarom geen aandeelhouders die gaan klagen dat het rendement onder druk komt te staan.

Het bedrijf meldt ook dat het op schema ligt om over acht jaar geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken bij de productie van zijn steentjes.

LEGO kwam gisteren ook met cijfers over het eerste halfjaar. Daarin wist het bedrijf zijn inkomsten met 13 procent te verhogen. Dit kwam vooral door hogere verkopen in Europa en Noord-Amerika. Onder andere de Eiffeltoren en de Titanic waren populair onder de LEGO-liefhebbers. De operationele winst kwam 26 procent hoger uit op 8,1 miljard Deense kroon (1,1 miljard euro).

De Denen hopen in de rest van dit jaar zo’n honderd nieuwe winkels te openen. Daarmee zou het totaal uitkomen op elfhonderd. Het aantal nieuwe winkels in China is waarschijnlijk beperkt omdat veel Chinezen momenteel de hand op de knip houden. (NU)…[+]