Wetenschappers stuiten in Stille Oceaan op enorme berg én unieke inktvis

11 (13.00 uur) Wetenschappers stuiten in Stille Oceaan op enorme berg én unieke inktvis cr

LOS ANGELES – Wetenschappers van het Amerikaanse Schmidt Ocean Institute hebben deze maand een berg van ruim 3.000 meter ontdekt op de bodem van de Stille Oceaan. Tijdens het in kaart brengen van de berg werden bovendien de eerste bewegende beelden van een zeldzame inktvis geschoten.

De ontdekking werd gedaan bij de zogenoemde Nazca-bergkam. Dat is een gebied in internationale wateren op ongeveer 1.400 kilometer van de kust van Chili en Peru. Daar was het team al tweemaal eerder op expeditie dit jaar, onder meer om de zeebodem in kaart te brengen.

Verspreid over drie tochten zijn dit jaar 25 bergtoppen op de bodem ontdekt. Daarnaast stuitten de onderzoekers op 150 nieuwe soorten zeewezens. Ook kwamen ze voor het eerst oog in oog met een levende Promachoteuthis-inktvis, liet het team woensdag weten.

Daarnaast werd een zogenoemde Casper-octopus gespot. Het diertje heet zo vanwege de gelijkenis met het stripfiguur Casper het vriendelijke spookje. De octopus is nog nooit in dit deel van de Stille Oceaan gezien. Ook werden twee bijzondere kwallen waargenomen. Ze staan vanwege hun bijzondere uiterlijk bekend als spaghettimonsters.

Met de ontdekkingen op zak denken de onderzoekers een goede kans te maken om het onderzochte gebied te laten bestempelen als beschermd gebied. Sinds vorig jaar is het dankzij een VN-verdrag mogelijk om gebieden in internationale wateren te laten uitroepen als beschermd gebied. (NU.nl)…[+]