Topman Ford past diversiteitsprogramma aan na druk van conservatieven

Topman Ford past diversiteitsprogramma aan na druk

MICHIGAN   –  Autofabrikant Ford gaat het diversiteitsprogramma voor werknemers aanpassen. Dat meldt persbureau Reuters, die een e-mail met de mededeling in handen kreeg. De autofabrikant sluit zich daarmee aan bij andere grote bedrijven in de VS, die de afgelopen tijd onder druk van conservatieve activisten diversiteitsprogramma’s op de schop gooien.

Ford stapt onder meer uit een programma van de Human Rights Campaign Foundation, waarbij beoordeeld wordt hoe lhbti’ers behandeld worden op de werkvloer. Ook stopt het autobedrijf met sponsoring van evenementen die diversiteit bevorderen, zei Ford-topman Jim Farley in een e-mail naar medewerkers.

Motorfabrikant Harley Davidson liet op X ook weten te stoppen met verschillende initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie, zoals het geven van cursussen over dit onderwerp. Ook wordt de afdeling opgeheven die over diversiteit en inclusie gaat.

Bedrijven als doe-het-zelf keten Lowe’s en de maker van de Jack Daniels Whiskey ondernamen recent soortgelijke stappen.

De aanpassingen komen na flinke kritiek op het Amerikaanse bedrijfsleven vanuit conservatieve hoek. Een van de aanstichters is volgens Amerikaanse media de rechtse Robby Starbuck, die campagne voert om “bedrijven te ontmantelen die woke zijn”.

De activist vindt “dat het tijd is om van deze beleidsregels af te stappen en weer neutraliteit en gezond verstand terug te brengen in het bedrijfsleven”, zo zei hij in een interview met televisiezender CNN. Starbuck krijgt steun van Republikeinse senatoren en meerdere bekende rechtse activisten in de VS.

De Human Rights Campaign Foundation zegt in een reactie dat Ford toegeeft aan een “internettrol”. “Deze kortzichtige beslissing zal op de lange termijn het succes van het bedrijf schaden.” (NOS)

Fototekst: De topman van Ford Motor Jim Farley. (Reuters)…[+]