Veiligheidsbonden: “Dezelfde problemen hebben wij al jaren over de hele linie”

6 veiligheid

PARAMARIBO – De veiligheidsbonden vinden dat zij al jaren met verschillende problemen worden opgezadeld die maar niet worden aangepakt of opgelost. Ze wachten nu de resultaten af van de gesprekken die zij hebben met de leiding van DNA en het staatshoofd. “Over de hele linie hebben wij min of meer dezelfde issues, en al jaren worden deze aangekaart of besproken, ook met de minister van Justitie en Politie, maar er wordt niet echt voor een oplossing gezorgd. Nu is de maat vol, en daarom zijn wij naar de president gestapt. Hij heeft in andere sectoren voor oplossingen kunnen zorgen, dus hopelijk zal hij ook voor de veiligheidsbonden met een oplossing komen”,  zegt Gideon Wielingen, de voorzitter van de bond bij het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), aan Times of Suriname.

Enkele van de problemen waar de bonden aandacht voor vragen, zijn hun lonen en toeslagen, een gebrek aan adequate logistieke uitrusting, slechte werkomstandigheden, en een tekort aan uitrusting. “Er zijn eerder al gesprekken geweest met de minister, maar zonder echt resultaat”,  zegt Wielingen. Omdat de bonden graag willen dat er een oplossing komt, besloten zij woensdag naar het Kabinet van de President te stappen. De bonden werden vervolgens voor vrijdag uitgenodigd bij de president, maar omdat er zich gisterochtend een situatie bij de ingang van de Politie Academie heeft voorgedaan,  besloten zij meteen weer de straat op te gaan.

“De bonden zijn niet in actie, maar in vergadering met elkaar, en er was een afspraak om op het terrein van de Politie Academie met de leiding van de verschillende bonden bij elkaar te komen om te vergaderen. Wij kregen bij aankomst gisteren te horen dat onze collega’s het terrein niet mochten betreden, dus besloten wij een andere locatie te zoeken om te vergaderen. Dit is de reden waarom de vertegenwoordigers van de verschillende veiligheidseenheden naar de Nieuwe Haven liepen en zich daar bij het kruispunt verzamelden. Vervolgens liepen wij naar het beeld van Kwakoe en hebben daar een tijdje het kruispunt bezet gehouden. Uiteindelijk belandde de stoet voor het DNA-gebouw, waar een vertegenwoordiging werd uitgenodigd voor een gesprek met de leiding van DNA”,  vertelt Wielingen.

Na al deze gebeurtenissen werden de bonden gisteren door de president gevraagd om in plaats van vrijdag, gisteravond al met hem te vergaderen. Bij het ter perse gaan van deze editie van de krant waren de bonden nog bij het Kabinet van de President voor een gesprek met de president. Zij hopen dat er eindelijk een oplossing komt voor de vele problemen waarmee zij al jaren kampen.

Fototekst: Na de kruispunten bij de Nieuwe Haven en het Kwakoe-beeld bezet te hebben gehouden, belandden de veiligheidsbonden gisterochtend uiteindelijk voor het DNA-gebouw. Door deze spontane actie ontstond gisterochtend chaos in de binnenstad van Paramaribo, en zat het verkeer voor enkele uren vast…[+]