Ondernemers willen oplossing voor vele berovingen Lawa gebied

7 ondernemers

PARAMARIBO –  “Er vinden regelmatig berovingen plaats in het Lawa gebied, waarbij alles van de bewoners wordt meegenomen door gemaskerde rovers van Braziliaanse afkomst”, dit zeggen zowel bewoners als ondernemers van het Lawa gebied.  De ondernemers die daar een concessie hebben, vertellen dat zij het zwaarst worden getroffen. Volgens hen zijn de rovers zwaar bewapend en komen niet alleen om goud te stelen, maar ook andere waardevolle spullen zoals mobiele telefoons en sieraden. Zelf de kokkin wordt onder schot gehouden.

Ze klagen over de trage reactie van de politie, die soms pas weken na een melding arriveert en vervolgens niet verder het bos in gaat waar de rovers zich schuilhouden. Bovendien worden de rovers soms geholpen door lokale bewoners en beschikken ze over boten om te vluchten.

De ondernemers hebben herhaaldelijk wapenvergunningen aangevraagd, maar deze nog niet ontvangen. Het inhuren van een beveiligingsbedrijf is voor velen te duur, aangezien deze bedrijven vaak in Amerikaanse dollars worden betaald. De ondernemers vrezen dat de situatie in december, traditioneel een drukke maand, nog erger zal worden.

Ze dringen er bij de overheid op aan om politieagenten in het gebied te stationeren, zodat ze zich veiliger kunnen voelen. De ondernemers benadrukken dat goudwinning al een riskante en zware onderneming is, en de voortdurende dreiging van overvallen maakt het werk nog zwaarder. Tijdens de berovingen worden zij soms gedwongen plat op de grond te gaan liggen, terwijl de rovers zelfs doorgaan met het proces van goudwinning, wat hun angst en frustratie verder vergroot…[+]