Synthetische drug aangetroffen in Delft die honderd keer sterker is dan heroïne

Synthetische drug aangetroffen in Delft die honderd keer sterker is dan heroïne

NEDERLAND – De zeer gevaarlijke synthetische drugs nitazenen zijn voor het eerst aangetroffen in Nederland. De pillen werden gevonden in een pakket in een postsorteerbedrijf in Delft. Dat bevestigt de politie na een bericht van Nieuwsuur.

Eerder dacht de politie nog dat het ging om duizend pillen van de pijnstiller oxycodon, omdat er “OC80” op gedrukt was. Na onderzoek bleek dat het ging om protonitazeen. Volgens een woordvoerder van de politie is die drug ongeveer honderd keer sterker dan heroïne. “Deze stof is zeer gevaarlijk bij verkeerd gebruik.” Het pakket dat in Delft werd gevonden was bestemd voor een ontvanger in de Verenigde Staten. De politie heeft nog niemand aangehouden.

Nitazenen zijn synthetische pijnstillers. In Nederland worden ze niet als medicijn gebruikt. “Je hebt er maar heel weinig van nodig om al een effect te voelen”, schrijft verslavingsexpertisecentrum Jellinek op zijn site. “Dit kan gevaarlijk zijn als je het middel als drugs gebruikt. Je neemt zo snel te veel, waardoor je een overdosering krijgt.” In Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Letland zijn inmiddels sterfgevallen bekend als gevolg van een overdosis nitazenen. (NU.nl)…[+]