Beschoten tanker lijkt oliespoor van ruim 4 kilometer achter te laten in Rode Zee

Beschoten tanker lijkt oliespoor van ruim 4 kilometer achter te laten in Rode Zee

GRIEKENLAND – Griekenland heeft een oliespoor van ruim 4 kilometer ontdekt in het gebied waar de Griekse olietanker Sounion vorige week was beschoten. Mogelijk lekt de grote tanker olie in de Rode Zee na aanvallen van Houthi’s. De Sounion werd vorige week drie keer geraakt en vloog daarna in brand.

Griekenland ontdekte het oliespoor door een satellietfoto die donderdagavond was genomen en in handen is van het Europese agentschap voor maritieme veiligheid. “De toestand van de tanker vormt een ernstig gevaar voor de Rode Zee”, melden de Griekse autoriteiten vrijdag in een brief die het scheepvaartagentschap van de Verenigde Naties heeft verspreid. Woensdag maakten de Jemenitische Houthi’s bekend tijdelijk te stoppen met het beschieten van schepen die banden met Israël of Israëls bondgenoten hebben. Daardoor kan een sleepboot de olietanker veilig weghalen.

De Houthi’s publiceerden donderdag beelden van hun strijders die explosieven op de Sounion plaatsen. Het schip was verlaten, nadat de Jemenitische rebellen het herhaaldelijk hadden aangevallen. Toen de bommen ontploften, scandeerden de Houthi-strijders leuzen als “God is de grootste” en “Dood aan de VS, dood aan Israël”. Het schip zou 150.000 ton ruwe olie aan boord hebben en vormt volgens de Griekse autoriteiten een gevaar voor het milieu. De bemanning kon op tijd worden geëvacueerd. (NU.nl)…[+]