Griekse kustplaats roept noodtoestand uit vanwege vele dode vissen in zee

3 (zondag, 01.00 uur) Griekse kustplaats roept noodtoestand uit vanwege vele dode vissen in zeesn

GRIEKENLAND – In het Griekse Volos is de noodtoestand uitgeroepen. De zee bij de kustplaats ligt vol met dode vissen. De vissen veroorzaken een enorme stank in de stad en vormen een gevaar voor andere dieren in de omgeving.

De vissen leefden oorspronkelijk in een meer in het binnenland. Vorig jaar werd het gebied getroffen door hevige regenval. Daardoor overstroomde het meer en werd het drie keer zo groot. Dat waren goede omstandigheden voor de voorplanting van de vissen: de populatie groeide enorm, meldt ERT.

Maar toen het meer langzaam terugging naar zijn normale grootte, was er veel te weinig zuurstof in het water voor al die vissen. Een deel stierf daardoor. De dode vissen stroomden via de rivier naar de monding in Volos. Ook nog levende vissen die op zoek gingen naar zuurstof kwamen in de rivier terecht. Zij stierven toen ze in contact kwamen met het zoute zeewater.

De lokale bevolking vreest dat toeristen door de stank voorlopig wegblijven uit Volos, dat zo’n 160 kilometer ten noorden van Athene ligt. De gemeente heeft de noodtoestand uitgeroepen om meer geld vrij te kunnen maken voor het opruimen van de vissen. Het is voorlopig verboden om in de baai te zwemmen of te vissen. Door de ontbinding van de vissen is het water vervuild.

De autoriteiten zijn deze week al begonnen met het opruimen van de vissen. Alleen al op dinsdag werd er 57 ton dode vis uit het water gehaald. Ook is er een net in de rivier geplaatst om nieuwe vissen tegen te houden. De gemeente Volos heeft kritiek op de landelijke autoriteiten, omdat dat niet eerder is gebeurd. Dat had namelijk kunnen voorkomen dat de vissen de zee bereikten. (NU.nl)…[+]