Wroko Foe Mek Moni levert 52 vaklieden af in Coronie

8 Wroko Foe Mek Moni

CORONIE – De uitreiking van certificaten aan 52 personen in Coronie, die de afgelopen maanden hebben deelgenomen aan de vakopleidingen Lassen-niveau-1, Gawasa en Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL), vond plaats op 5 september. De trainingen zijn door de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) in Coronie verzorgd in het kader van het landelijke project Wroko Foe Mek Moni. Dit project biedt personen in de leeftijdscategorie 16-40 jaar de gelegeheid om kosteloos een vakopleiding te volgen, zodat zij met de opgedane kennis en vaardigheden hun brood kunnen verdienen.

 

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), die speciaal voor deze gelegenheid naar Coronie was afgereisd, herinnerde de aanwezigen eraan dat het project Wroko Foe Mek Moni bijna een jaar geleden van start ging in Coronie. De bewindsman gaf aan dat Coronie dankzij dit project nu beschikt over een honderdtal gecertificeerde vaklieden in diverse vakgebieden, namelijk Electro-Huisinstallatie, Textiele Werkvormen, Lassen, Gawasa en ADL. Zij kunnen allen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Coronie. Mac Andrew riep de kersverse gecertificeerde vaklieden op om met de opgedane kennis en vaardigheden daadwerkelijk aan de slag te gaan. De bewindsman was erg ingenomen met de opleiding ADL, die speciaal voor personen in het district is verzorgd, zodat zij niet alleen een inkomen kunnen genereren, maar ook de bejaarde Coronianen die in Huize Lunor wonen, een waardig bestaan kunnen helpen geven. Tenslotte riep de bewindsman de gecertificeerde vaklieden op om zich op te stellen als waarachtige SAO-ambassadeurs, door te allen tijde de veiligheid en kwaliteit van hun werk in acht te nemen.

 

De gecertificeerden werden ook toegesproken door DNA-lid Esther Wielzen, tevens secretaris van het bestuur van Huize Lunor, districtssecretaris van Coronie, Norman Bouva, die aanwezig was namens de burgervader, en de directeur van de SAO, Joyce Lapar. Alle sprekers wezen op het belang van vaktrainingen, niet alleen voor de ontwikkeling van het individu, maar ook voor de ontwikkeling van het district. Wielzen gaf aan blij te zijn dat AW&J en SAO Coronie in het project hebben meegenomen. Lapar riep de vaklieden op om te allen tijde de veiligheid in acht te nemen en zeker ook te letten op gepaste kleding voor hun beroep. Zij legde de nadruk op de cursus ADL, die in een specifieke behoefte heeft voorzien in Coronie. Zij is blij met het feit dat de geslaagde ADL-participanten allen direct in het bejaardentehuis konden worden ingezet.

 

De certificaten werden uitgereikt aan 19 deelnemers voor de training Lassen-niveau-1, 19 deelnemers voor de training Gawasa en 14 deelnemers voor de cursus Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Allen kregen een starterspakket met noodzakelijke spullen mee, zodat zij daadwerkelijk aan de slag kunnen gaan om niet alleen inkomsten te genereren, maar zeker ook de opgedane kennis verder te professionaliseren. Opmerkelijk was dat veel vrouwen gebruik hebben gemaakt van deze gelegenheid om de technische vakken, met name Gawasa, te volgen. …[+]